Turvaettevõtjad: linnavaraamet ostab liiga odava turvateenuse

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poe turvamees. Pilt on illustreeriv.
Poe turvamees. Pilt on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Turvaettevõtete liidu hinnangul kuulutas Tallinna linnavaraamet hanke võitjaks liiga odava turvateenuse osutaja, sest isegi turvatöötajatele miinimumpalka makstes pole võidu toonud hinda võimalik pakkuda.

„Hanke võitjaks kuulutatud osaühingute Alphard Maritime ja Omega Security ühispakkumises kujunes mehitatud valve tunni hinnaks 2,49 eurot, meie arvutused näitavad, et kõiki riigimakse korralikult tasudes kujuneb turvatöötaja tunni hinnaks 2,99 eurot,» ütles ETELi tegevdirektor Kaupo Kuusik. «Ning sedagi vaid juhul, kui leitakse turvatööle inimesed, kes on valmis töötama miinimumpalga eest.»

Lisaks palgakulule on aga Kuusiku sõnul turvaettevõtjale turvaseadusest lähtuvalt seatud kohustused töötajate koolitusele ja sellele järgnevale kutsekvalifikatsiooni omandamisele, turvatöötaja taustakontrollile ja tema tervisekontrolli korraldamisele, tööjõukuludele lisanduvad otsesed kulutused vormiriietusele, sidevahenditele, ettevõtte haldus- ja juhtimiskulud ning kasumimarginaal.

«Et kumbki nimetatud ettevõtetest ei oma turvatöötaja koolituseks haridusministeeriumi väljastatavat koolitusluba, peaks nad vajaliku baaskoolituse sisse ostma või kasutama juba koolitatud tööjõudu, kelle palgaskaala ületab aga kindlasti tunnihinna kalkulatsioonis kasutatud miinimumpalga taset,» lisas Kuusik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles