Viivislaenude arv kahanes oktoobris kiiremini kui varem

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank
Eesti Pank Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Laenuaktiivsus on pärast suve keskpaigani toimunud kiiret kasvu Eesti Panga hinnangul mõnevõrra stabiliseerunud.

Ehkki ettevõtete laenukäibe aastakasv on viimastel kuudel olnud 20 protsendi lähedal või sellest kõrgem, laenati teisel poolaastal kuude lõikes üsna muutumatus mahus. Oktoobri laenumahtu toetas lühiajaliste laenude kiire kasv, milles oli omakorda oluline osa kaubandusettevõtete endiselt kõrgel laenuaktiivsusel. Ettevõtete pikaajaliste laenude käive oli samal ajal aastatagusest protsendi võrra väiksem.

Majapidamiste oktoobrikuist laenumahtu mõjutas hoogne autoliising. Oktoobris väljastati majapidamistele autoliisinguid 15 miljoni euro väärtuses. See oli viimase nelja aasta kõrgeim näitaja, mistõttu kiirenes liisingumahu aastakasv 45 protsendini. Õppelaene väljastatakse reeglina enim septembris ja oktoobris. Nii õppelaenu võtjate arv kui ka vastav laenumaht on aasta-aastalt vähenenud. Käesoleva õppeaasta esimesel kahel kuul anti õppelaenudena välja kokku ligi 10 miljonit eurot, mis on 24 protsenti vähem kui mullu. Uusi eluasemelaene võeti oktoobris 56 miljoni euro väärtuses ehk septembriga võrreldavas mahus.

Viivislaenude maht vähenes oktoobris kiiremini kui varem. Kuu jooksul kahanes üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude osakaal laenuportfellis 4,1 protsendilt 3,8ni. Viimase paari aasta jooksul on laenuportfelli kvaliteeti mõjutanud majanduskriisi aastatest pärit probleemlaenud. Oktoobris arvati lootusetuks hinnatud laene bilansist maha rohkem kui varasematel kuudel keskmiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles