Aivar Reinap: elektri vabaturg kaks kuud hiljem

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Reinap
Aivar Reinap Foto: Liis Treimann

Kirjutasin kaks kuud tagasi kommentaari, kus hurjutasin vabaturu hinnapaketid avaldanud Eesti Energiat arusaamatute hindade pärast. Kohaliku energiahiiu pakkumistes ei olnud võimalik mõista väikese ja suurema tarbimisega kodupaketi hinnakujunemist. Pealegi ei soovinud energiafirma esindaja pidada kliendiga sisulist dialoogi. Kaks kuud hiljem on olukord kardinaalselt muutunud.

Olen Eesti Energia klient kahes väga erineva tarbimismahuga kohas, mistõttu on mul hea ülevaade elektrifirma pakkumistest eri suurustega kodutarbijatele. Sisestasin ka oma andmed Eleringi andmelattu, et saada suuremat tarbimist arvestavat eripakkumist mitmelt elektrimüüjalt. Paraku pole keegi teine peale Eesti Energia ja Latvenergo Elektrumi vaevunud pakkumisi tegema. On olemas küll ka hinnavõrdlusportaalid, kuid neis leiduv info ei kajasta Eesti Energia pakkumisi oma klientidele, mistõttu pole sellest otsuste tegemiseks erilist abi.

Võrreldes kahe kuu taguse ajaga on elektrihinnad odavnenud – eriti tihedalt muudab oma hindu Eesti Energia. Kui mõni nädal tagasi tegi Eesti Energia minu elektriküttega tarbimiskohale eripakkumise e-kirja teel, olin üllatunud, et kohalik elektrifirma on lõpuks ärganud.

Pakutavaid hindu analüüsides tul­i aga pettuda – erilisena pakutu jäi alla lätlaste Elektrumile. Vahe oli küll vaid 2,5 protsenti, kuid küsimus oli põhimõttes, mille tegin emotsionaalselt selgeks telefoni teel minuga ühendust võtnud Eesti Energia klienditeenindajale. Kuidas saab teha kallimat eripakkumist oma pikaajalisele kliendile olukorras, kus konkurentide pakkumised on kõigile teada!?

Klienditeenindaja sai mu mõttekäigust aru, Eesti Energia edasised eripakkumised on olnud juba Elektrumi omast soodsamad. Tühiste sentide võrra küll, kuid siiski soodsamad.

Kui esialgu pakkus Eesti Energia soodsamaid hindu kolmeaastaste lepingute puhul, siis nüüdseks on soodsaim hind pooleaastase lepingu puhul, veidi kallim on aastane leping ning juba tunduvalt kallim on enam kui kaheaastane leping. Võrdluses Latvenergo üheksakuulise lepingu kampaaniahindadega on Eesti Energia kuue kuu pakkumine elektriga kütjatele kübeke odavam ja aastane veidi kallim.

Ka väiketarbijatele on Eesti Energia pakkunud oma internetikeskkonnas soodsamaid hindu, mis suudavad konkurentidega võistelda. Hinnavõrdlusportaalides näitab aga Eesti Energia hoopis teistsuguseid hindu.

Kelle millist paketti valida? Kipun kalduma kindla paketi kasuks, sest suure hinnalanguse korral on võimalik ju lepingust loobuda. Hindades lätlastel ja Eesti Energial suurt vahet ei ole. Lätlastega tasuks leping sõlmida konkurentsi soodustamiseks, Eesti Energia on samas meie oma firma, mille hea käekäik on meie kõigi huvides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles