SEB: peaminister hämab

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

SEB Varahalduse juhi Sven Kunsingu sõnul võrdles peaminister võrdlematuid asju, kui tõi Tšehhi pensionifondide tootlust Eestile eeskujuks.


«Millegipärast kasutab Andrus Ansip lisaks ebaadekvaatsele võrdlusele lühikest jaanuarist oktoobrini kestnud perioodi eelmisel aastal, mis on ilmselt 75 viimase aasta halvim võimalik kümnekuine periood üldse,» märkis Kunsing.



Tema sõnul on Tšehhi pensionisüsteem põhimõtteliselt meie omast erinev - nende fondide riskivõtmist on piiratud ülemääraselt.

«See tähendab muuhulgas seda, et pikaajaliselt need fondid ka ei teeni midagi - ei teinud seda minevikus ega hakka tegema tulevikus,» ütles Kunsing. «Sellise süsteemi kaudu pensioniks raha säästmise jaburuse mõõtmiseks ei ole skaalat veel leiutatud.»

«Veel kord - ma olen juba kõigile küsijatele öelnud, et eelmise aasta tulemuste üle ei ole meil põhjust vähimalgi määral rõõmu tunda, kuid selle kord inimpõlves esineva aasta tulemuse toomine ettekäändeks ühe riigi pensionireformi ümberpööramisel ei ole ka õige,» jätkas Kunsing.

Kunsingu sõnul ei pruugi Euroopa Keskpank pensionimaksetega mängimist heaks kiita.

«Ma ei kahtle meie pensionisüsteemis, aga kriisiaeg on toonud välja süsteemi puudused,» kommenteeris Ansip täna valitsuse pressikonverentsil. «Sammaste süsteem on iseenesest hea, meie peame endale tunnistama, et meie sambad vajavad remonti.»

Valitsus tahab eelarve tasakaalu hoidmise nimel külmutada kaheks aastaks maksed teise samba pensionifondidesse. Ettepaneku läbiminek tähendaks fondidele vähemalt 6 miljardi kroonist rahakaotust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles