Erakapitali ettevõtete pessimism on hüppeliselt kasvanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakapitali ettevõtete majanduskliima prognoos halveneb.
Erakapitali ettevõtete majanduskliima prognoos halveneb. Foto: Deloitte

Tervelt 59 protsenti erakapitali (private equity) ettevõttest prognoosib järgmiseks pooleks aastaks majanduskliima halvenemist ning paranemist ei oota ükski vastanu, selgub värskest Deloitte koostatud Kesk-ja Ida-Euroopa private equity uuringust. Kuus kuud tagasi oli pessimistide hulk vaid 9 protsenti, kirjutab Deloitte Advisory finantsnõustamise osakonna juht Priit Vare.

Deloitte on juba viimased 10 aastat Kesk- ja Ida-Euroopa private equity ettevõtete seas 2 korda aastas läbi viinud küsitlust, et jälgida turu fooni investorite seisukohast. Viimase paari aasta vältel on küsitlused näidanud väga heitlikke tulemusi, andes selgelt tunnistust turul valitsevast ebakindlusest tuleviku suhtes. Ebastabiilsusele viitab ka küsitluse värske novembrikuu number, milles turuosaliste meeleolud liiguvad vastupidises suunas võrreldes eelmise perioodiga.

Kui pool aastat tagasi ennustas ligi veerand meie küsitluses osalenud turuosalistest, et lähitulevikus majanduskliima paraneb, siis novembris 2012 ei usu helgema tuleviku saabumist järgneva paari kvartali jooksul mitte ükski vastanu. 59 protsenti küsitletutest prognoosib järgmiseks pooleks aastaks pigem majanduskliima halvenemist – kuus kuud tagasi oli pessimistide hulk vaid 9 protsenti.

Samuti on langenud nende hulk, kes ennustavad private equity tehinguaktiivsuse kasvu lähitulevikus (7 protsenti täna võrreldes 29 protsendiga aprillis). Kui tänavu aprillis arvas 12 protsenti vastanutest, et tehingute hulk eesolevatel kvartalitel langeb, siis täna on sama meelt lausa 28 protsenti turuosalistest. Niisiis ennustatakse tehingute arvu langemist olukorras, kus turg on juba niigi madalseisus.

Madalale turuaktiivsusele viitab ka asjaolu, et ainult 17 protsenti erakapitali ettevõtteid kavatseb lähiajal keskenduda uue kapitali kaasamisele ning vaid 38 protsenti turuosalistest usuvad, et teevad lähiajal uue investeeringu. Suurem osa private equity ettevõtteid (45 protsenti) plaanib pigem keskenduda olemasoleva portfelli haldamisele. MergerMarket’i andmetel on private equity tehingute arv EMEA regioonis 2012 esimesel kahel kvartalil langenud 27 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Mis puutub laenukapitali kättesaadavusse järgmise kuue kuu jooksul, siis valdav enamus (69 protsenti) usub, et muutusi hetkeolukorraga võrreldes ei tule. Selline tulemus peegeldab investorite usku Euroopa Keskpanga madala intressipoliitika jätkumisse lähitulevikus.

Huvitav on märkida, et mitte ükski küsitluses osalenud Kesk- ja Ida-Euroopa regiooni private equity ettevõte ei näe lähitulevikus exit-variandina IPO korraldamist. Ligi kaks kolmandikku vastanutest eelistaks investeeringust väljuda pigem strateegilise ostja leidmise teel.

Detailsem info ning analüüs on saadaval aadressil www.deloitte.com/ce-private-equity-confidence.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles