Tippkohtumine käivitus põllumeestele paljutõotavalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Balti traktor Brüsselisse" põllumeeste toetusüritus Vabaduse väljakul.
"Balti traktor Brüsselisse" põllumeeste toetusüritus Vabaduse väljakul. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy üritas päästa eile hilisõhtul käivitunud ELi eelarveläbirääkimisi, tõstes Prantsusmaa ja Itaalia rahustamiseks põllumajanduse ja vaesemate riikide «lahtrisse» tagasi miljardeid eurosid.

Eelarvekava üldsumma jättis Van Rompuy siiski samaks – mis on ilmselt vastukarva Suurbritanniale ja teistele karmi kasinusliini pooldajatele.

Praeguse seisuga on rahasummad nihkunud loodetavate «kasvugeneraatorite» alajaotusest tagasi traditsioonilistesse põllumeeste ja vaesemate piirkondade toetusfondidesse.

Ühine põllumajanduspoliitika, mis hõlmab kõige suurema osa eelarvest, sai juurde 7,7 miljardit eurot, arenguraha ehk nn Ühtekuuluvusfond kasvas vähemalt paberil 11 miljardi euro võrra.

Suurim peksupoiss on hetkel lahter nimega «Connecting Europe» ehk piiriüleste projektide nagu torujuhtmete rajamise ja lairibainterneti võrgustiku arendamise kava – mida Euroopa Komisjon propageeris kui parimat viisi majanduskasvu turgutada.

Infrastruktuurirahadest lõigati maha 5 miljardit eurot, lisaks kadus 8 miljardit eurot fondist, millega toetatakse uurimis- ja arendustegevust ning kesk- ja väikeettevõtteid.

Lisaks on Van Rompuy lahjendanud 5,5 miljardi euro võrra välisabi ning muid rahvusvahelisi ettevõtmisi.

Kõikide üllatuseks jättis president – vähemalt esialgu – puutumata administratiivkulud, nende hulgas ELi 55 000 teenistuja palgad ja hüvitised.

Hilistel öötundidel takerdunud läbirääkimised jätkuvad täna lõuna paiku.

Copyright The Financial Times Limited 2012 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles