Ansip avaldas toetust Balti põllumeeste nõudmistele

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits / Postimees

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Balti riikide põllumajandusorganisatsioonide esindajatega, kes korraldasid Brüsseli südalinnas meeleavalduse eesmärgiga toetada hästi finantseeritud Euroopa Liidu eelarve vastuvõtmist ning tugeva ühise põllumajanduspoliitika kujundamist.

Täna õhtul algaval Euroopa Ülemkogu erakorralisel kohtumisel tahetakse jõuda kokkuleppele Euroopa Liidu järgmises finantsraamistikus ehk eelarves aastaiks 2014-2020.

Peaminister tunnustas farmereid nende aktsiooni eest, mille eesmärk oli juhtida tähelepanu Balti riikide ebavõrdsele kohtlemisele otsetoetuste maksmisel põllumeestele.

«Ma tänan Eesti, Läti ja Leedu põllumehi, kes on võtnud ette pika teekonna Brüsselisse, et oma seisukohad kuuldavaks teha,» ütles Ansip. «Teie nõudmised otsetoetuste kiiremaks võrdsustamiseks Euroopa Liidu keskmisega on õigustatud ja meie valitsused toetavad neid täielikult.»

Eesti valitsusjuhiga koos oli oma solidaarsust Balti farmerite nõudmistele näitama tulnud ka Läti peaminister Valdis Dombrovskis.

Euroopa Liidu uues eelarve eelnõus väljapakutud otsetoetuste määr Eestile on umbes 59 protsenti Eli keskmisest, mis rahulda ühtegi Balti riiki. Selle kiirem tõstmine on Eesti, Läti ja Leedu valitsuse üks prioriteetidest Euroopa Liidu eelarve üle peetavatel läbirääkimistel.

«Küsimus on eelkõige võrdse kohtlemise põhimõttes,» rõhutas Ansip põllumeestele. «Me ei nõua rohkem raha, vaid õiglust.»

Peaminister märkis, et eelarve koostamisel on tehtud palju tööd ja läbirääkimised otsetoetuste taseme ühtlustamise nimel on olnud väga rasked, mistõttu seekordsel ülemkogul ei pruugi suurt läbimurret tulla.

«Ma loodan siiski, et tänu meie ühistele jõupingutustele tehakse tippkohtumisel sammuke edasi,» ütles Ansip. «Õnneks on meil palju liitlasi. Ma olen väga tänulik Euroopa Parlamendile laialdase toetuse eest meie nõudmistele otsetoetuste ühtlustamise osas.»

Peaminister lisas veel, et loodab, et vaatamata liikmesriikide erimeelsustele jõutakse erakorralisel ülemkogul mingile kokkuleppele eelarves. Euroopa Liidu kodanikud ootavad sõnumit, et Euroopa majanduskasvu kindlustavad investeeringud on tagatud, ütles Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles