USA keskpank turgutab majandust lisarahaga

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rull USA dollareid.
Rull USA dollareid. Foto: Caro / Scanpix

Süveneva majanduslanguse tõttu otsustas USA keskpank Föderaalreserv suunata intressimäärade langetamiseks ja ameeriklaste ostuvõime suurendamiseks majandusse 1,2 triljonit lisadollarit.

Föderaalreserv tõdes, et selle ja järgmise aasta majanduskasvu ootusi langetati, kuid täpseid uusi prognoose ei avaldatud, edastas Yahoo News. Kuna majanduse väljavaated on jätkuvalt kesised, suureneb tööpuudus esimese kvartali viimase veerandsaja aasta rekordilise 8,5 protsendi tasemelt järgmise aasta alguseks veelgi.

Tagasihoidlike väljavaadete põhjuseks on nõiaring, kus suurenev tööpuudus vähendab tarbimist, mis omakorda toob kaasa uued koondamised ning tootmismahtude vähenemised. See nõrgendab majandust veelgi, põhjustades laenumahtude vähenemise ning suurendades finantsasutuste kahjumeid, selgitas Föderaalreserv.

Olukorra parandamiseks otsustas keskpank hoida baasintressi 0 ja 0,25 protsendi vahelisel rekordmadalal tasemel. Analüütikute hinnangul hoitakse intressimäära sellel tasemel nii sel kui võib-olla ka kogu järgmisel aastal.

Lisaks otsustasid keskpankurid juhi Ben Bernanke juhtimisel kasutusele võtta ka lisameetmed. Föderaalreserv lubas osta kuni 300 miljardi dollari mahus valitsuse pikaajalisi võlakirju ning 750 miljardi dollari eest Fannie and Freddie kinnisvaralaenude võlapabereid.

Jaanuarikuise Föderaalreservi kogunemise ajast on majanduse olukord halvenenud rohkem, kui karta osati. Kõige enam peavalu valmistab keskpangale välisnõudluse langus, mis vähendab USA eksporti. See tähendab, et lähiajal ekspordilt majandusaktiivsuse suurendamisel toetust loota ei maksa.

Sisemajanduse kogutoodang SKT, mis näitab riigis toodetud kaupade ja teenuste koguväärtust ning on majanduse tervisliku seisukorra kõige selgem näitaja, langes eelmise aasta viimases kvartalis 6,3 protsenti. See on samuti viimase veerandsaja aasta kõige kesisem näitaja. Analüütikud prognoosivad, et selle aasta esimese kolme kuu tulemus on enam-vähem samal tasemel. USA valitsus avaldab aasta esimese kvartali majanduskasvu esialgse hinnangu aprillis. Analüütikud usuvad, et majanduslangusest ei ole pääsu ka käimasolevas kvartalis, kuid see peaks olema eelmise aasta viimase kvartali langusest väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles