Eesti on Baltikumi populaarseim turismimaa

Kalev Aasmäe
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltikumi majutusettevõtetes majutatud sise- ja välisturistide statistika.
Baltikumi majutusettevõtetes majutatud sise- ja välisturistide statistika. Foto: Statistikaamet

Balti riikide majutusteenuseid kasutas 2011. aastal 6 miljonit turisti, neist ligi pool peatus Eesti majutusettevõtetes, kirjutas Statistikablogis Statistikaameti juhtivstatistik Helga Laurmaa.

Euroopa Liidu majutusettevõtete teenuseid kasutanud turistidest peatus 2011. aastal Balti riikides 0,7 protsenti. Turistid veetsid Balti riikide majutusettevõtetes 12 miljonit ööd ehk 0,5 protsenti Euroopa Liidu majutusettevõtetes ööbimistest. Eesti majutusettevõtete osaks Balti riikide majutusturul oli 46 protsenti majutusteenuseid kasutanud sise- ja välisturistidest ja 45 protsenti turistide ööbimistest.

Eesti majutusettevõtete teenuseid kasutas 2011. aastal 2,7 miljonit sise- ja välisturisti, kes jäid majutusettevõtetesse kokku 5,4 miljoniks ööks. Lätis ja Leedus ei ületanud majutatud sise- ja välisturistide arv kahe miljoni piiri. Samuti jäid ööbimiste koguarvud mõlemas riigis väiksemaks kui Eestis.

Baltimaade majutusettevõtete peamisteks partnerriikideks on lähiriigid

Eesti majutusettevõtetes peatus 2011. aastal 1,8 miljonit välisturisti ehk rohkem kui ühelgi varasemal aastal. Majutusettevõtete klientide jaotus riigiti ei ole viimasel viiel aastal oluliselt muutunud. Peamiseks turismipartnerriigiks on Soome (47 protsenti majutatud välisturistidest 2011. aastal). 2008. aastast on teisel kohal Venemaa turistid, hõlmates siis 6 protsenti ning 2011. aastal juba 11protsenti majutatud välisturistide koguarvust.

Läti majutusettevõtetes peatus 2011. aastal 1,1 miljonit välisturisti. Läti peamine turismipartnerriik on Venemaa, kust saabunud turistid moodustasid 2011. aastal 16 protsenti majutusteenuseid kasutanud välisturistidest. Eesti elanikke peatus Läti majutusettevõtetes veidi vähem kui Läti turiste Eesti majutusettevõtetes, kuid nende osatähtsus majutatud välisturistide arvus oli suurem — 2011. aastal 8 protsenti. Leedu turistide osatähtsus oli 9 protsenti.

Leedu majutusettevõtetes ööbis 2011. aastal 1 miljon välisturisti. Sarnaselt Eesti ja Lätiga väisab ka Leedu majutusettevõtteid rohkearvuliselt turiste Venemaalt. 2007. aastaga võrreldes ei ole kasv olnud nii kiire kui teistes Balti riikides, kuid siiski märkimisväärne — Venemaa turistide arv on viie aastaga kahekordistunud. 2011. aastal sai Venemaast Leedu majutusettevõtete peamine turismipartnerriik, edestades teise naaberriigi Poola turistide osatähtsust majutusettevõtete klientide hulgas ühe protsendipunktiga.  Eesti turistide osatähtsus välisturistide hulgas on viimasel viiel aastal jäänud 4–5 protsendi piiresse.

Siseturistide osatähtsus majutusettevõtetes väheneb

2011. aastal oli siseturistide osatähtsus Balti riikide majutusettevõtetes kokku 37 protsenti majutatud turistide üldarvust ning on aasta-aastalt vähenenud. Siseturismi jaoks oli parim 2007. aasta, kui Balti riikide majutusettevõtetes ööbis kokku 2,5 miljonit siseturisti — seda taset pole siiani ületatud. 2009. aasta madalseisust on kõik kolm riiki üle saanud ning majutusteenuseid kasutanud siseturistide arv on 2010. ja 2011. aastal taas suurenenud. Enim siseturiste ööbis Eesti majutusettevõtetes (41 protsenti Balti riikides majutatud siseturistide koguarvust), järgnes Leedu (vastavalt 35 protsenti). Läti elanikud kasutavad vähem võimalust nautida oma riigi majutusettevõtete teenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles