Juhtkiri: õhk toidu hindades

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klient toidukaupluses.
Klient toidukaupluses. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Toit on poes liiga kallis, selgub värskest konjunktuuriuuringust. Tööstuste jaoks on tooraine sisseostuhinnad langenud märkimisväärselt, aga hinnad poes on kukkunud vaid mõne protsendi võrra. Samas kui varasem hinnatõusu tempo ulatus kümnetesse protsentidesse. 

Kuna kaup- ja teiste ärimeesteni jõuab mõni sõnum ainult rahakoti kaudu, tulebki tarbijatel rahakotiga hääletada. Ja teha seda palju jõulisemalt kui seni.

Sõnum meile, tarbijatele, peaks olema selge. Kauplustel ja tööstustel on ruumi toidu hinnas järgi anda võrreldes sellega, mis me praegu keskmiselt toidule kulutame. Äkki prooviksime kõik mõnda aega odavamaid poode otsida ja küllap siis meie harjumuspärasedki ostukohad hindu langetavad.

Kui piimafarmid on väga madala piima kokkuostuhinna pärast suures hädas, aga kauplustes on piimatoodete hinnad langenud minimaalselt, nagu ütleb konjunktuuriinstituudi juht Marje Josing, on kaotajad selged - põllumehed ja tarbijad. Võidumehed on järelikult need, kes kahte poolt ühendades ka kahtlemata usinalt toimetavad, aga meil ülejäänutel ei tasu neile nii suurt võitu anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles