Ansip: elektriaktsiisi alandamisest vaesemad ei võidaks

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Postimees/Scanpix

Elektriaktsiisi alandamine ei ole mõistlik, sest sellega jääks  riigieelarvesse laekumata oluline summa ning aktsiisi kaotamisest ei võidaks mitte vaesemad vaid need, kes kõige rohkem elektrit tarbivad, lausus peaminister Andrus Ansip riigikogu infotunnis elektriaktsiisi võimalikku alandamist puudutavale küsimusele vastates.

Priit Toobal märkis küsimuses, et Euroopa Liit on kehtestanud elektriaktsiisi miinimummäära, mis on 1 euro. Eesti riik on tõstnud selle 4,5 kordseks ehk Eestis on see 4,47 eurot.

«Jah, ma olen jätkuvalt seda meelt, et elektriaktsiisi ei ole mõistlik alandada,» lausus Ansip.  Ansip märkis, et elektriaktsiis kehtestati Euroopa regulatsioonide nõudel, kuid aktsiisi kehtestamisel kaotati Eestis elektrienergia tootmisele kehtestatud õhusaastetasu. Ehk siis aktsiis asendas tema sõnul õhusaaste tasuga.

«Võin öelda, et taolist praktikat on tegelikult rakendatud ka mõnes teises Euroopa Liidu liimesriigis. Mulle praegu kohe meenub näiteks Taani, kus elektri aktsiis kodutarbijale sisaldab ka süsinikdioksiidi emissiooni tasu, õhusaaste tasu ja see aktsiis on Eesti omast koguni 24 korda suurem,» rääkis Ansip. Ansipi sõnul on Hollandis  elektriaktsiis 25,5 korda suurem kui Eestis ja Rootsis 7,1 korda suurem

«Kui kaotada näiteks Eestis  elektriaktsiis täiesti ära, siis see tähendaks, et eelarvesse jääks laekumata 33 miljonit eurot. See tähendab, et tuleks kas vähendada pensione ning jääks mingi sotsiaalabi osutamata See ei ole mõistlik!,» lausus Ansip.

«Kui kaotada ära aktsiis, siis ei võida sellest kõige vaesemad, need, kes riigi abi vajavad, vaid võidavad need, kes kõige rohkem elektrit tarbivad ja minu meelest ei ole see õiglane,» lausus ta.

Ansipi sõnul kaitseb aktsiis meie turgu odavama imporditud elektri eest.

« Ma küll ei sooviks meie tootjaid võrreldes piiritaguste tootjatega, kelle saaste me endale siia saame, kuidagi moodi kehvemasse konkurentsipositsiooni asetada,» lausus Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles