ERR.ee: Eesti vähidiagnostika tehnoloogia võib jõuda maailma

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Eestis välja töötatud vähidiagnostika tehnoloogiat võivad hakata kasutama suured maailma farmaatsiafirmad.

Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuses Tallinnas uuritakse niinimetatud vähimarkereid - võimaliku vähktõve arengule viitavaid märke organismis, mida on võimalik avastada varases staadiumis näiteks vereproovi abil, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Eestis on selle temaatikaga tegeletud juba umbes üheksa aastat, nüüd on jõudnud Eesti tehnoloogia üle ookeani USAsse.

«Selle tehnoloogia vastu, mis arendati välja Eestis ja edasi arendati koos Ameerika partneritega, hakkas huvi tundma suur farmaatsiafirma Johnson & Johnson, täpsemalt selle üks väike osa, mida kutsutakse Orto Kliiniline Diagnostika,» rääkis Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse diagnostika arengusuuna juht Toomas Neuman.

Neuman oli üks neist, kelle töö USAs viis selleni, et ka seal loodi biotehnoloogia firmad, kes hakkasid arendama vähi diagnostikat.

«Praeguseks on see tehnoloogia Orto Kliinilisele Diagnostikale välja litsentseeritud, nemad tahaksid umbes kolme aasta jooksul tulla sellega kliinilise diagnostika turule, mis tähendab, et seda diagnostikat hakatakse kasutama üle maailma vähihaigete ja täpsemalt kopsuvähihaigete varaseks tuvastamiseks ning õige ravi määramiseks,» selgitas ta.

Eesti uurimisgrupid said algse raha ookeani tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles