Professorid: varast parandab parem palk

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargus.
Vargus. Foto: Toomas Huik.

Töötajate pikad näpud põhjustavad peavalu kõikidele tööandjatele, eriti jaekaubanduses. USAs näiteks virutati 2008. aastal kaupluseladudest kraami koguni 15,9 miljardi dollari eest.

Harvardi ja Illinoisi ülikoolide professorid Tatjana Sandino ja Clara Xiaoling Chen üritasid välja selgitada, kas abi oleks kõrgematest palkadest.

Professorid seadsid hüpoteesiks, et suurema palganumbri puhul tunnevad töötajad oma tööandjate vastu soojemaid tundeid. Lisaks kahaneks nende kalduvus varastada seetõttu, et nad ei tahaks oma töökohast ilma jääda, kirjutab Financial Times.

Teadlased eeldasid ühtlasi, et suuremad palgad meelitaksid ligi ausamaid inimesi.

Nagu selgus, jäi palkade kasvades vargusi tõesti vähemaks – ning teatud tingimustel võib see ettevõtetele isegi rahaliselt kasulik olla.

Tulu-kulu analüüs näitas, et summa, mille tööandjad raha ja kauba varguste pealt kokku hoidsid, kattis ca 39 protsenti palgatõusu kulutustest.

Lisaks avastasid teadlased, et kaupa varastatakse rohkem, kui hulk inimesi töötab üheskoos. Nad järeldasid, et põhjuseks võib olla see, et siis on varast raskem tuvastada. Samuti võivad töökaaslased tekitada varastamist soosiva atmosfääri.

«Meie uuring näitab, et palkade tõstmine vähendab vargusi, kuid ei tasu ennast täielikult ära,» ütleb professor Sandino. Ta selgitad, et palkade tõstmisele tuleks mõelda siis, kui muud kasutegurid – näiteks kaadri väiksem voolavus ja kõrgem tööviljakus – teeksid tasa vähemalt ülejäänud 61 protsenti palgafondi kasvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles