Võlakriisi tähelepanu koondub Prantsusmaale

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Eurotsooni võlakriisis laieneb tähelepanu Prantsusmaale, esmaspäeval võttis Moody’s riigi võlakirjadelt tippreitingu AAA, mõni päev varem nimetas mõjukas ajakiri Prantsusmaad viitsütikuga pommiks.

Prantsusmaa võlakirjareitingu alandamine Moody’se poolt erilisi reaktsioone ei põhjustanud. Esmaspäeva hilisõhtul, kui agentuur Prantsusmaalt tippreitingu äravõtmisest teada andis, langes euro kurss küll 0,3 protsenti, kuid eile hommikul oli Euroopa ühisraha tugevus taas endisel tasemel. Prantsusmaa kümneaastase lunastamistähtajaga võlakirjade tulusus suurenes vaid viie baaspunkti võrra, 2,12 protsendini.

«See [reitingu alandamine] oli hindades juba sees,» ütles Reutersile investeerimisfirma Global Equities kvantitatiivse kauplemise üksuse juht Davis Thebault. «Turg on seda oodanud juba üle aasta,» kinnitas analüütik ja lisas, et reitingu alandamine võib küll lühiajalist mõju avaldada.

Standard & Poor’s võttis Prantsusmaalt tippreitingu juba jaanuaris, kolmas reitingufirma Fitch pole seda veel teinud. Moody’s alandas Prantsusmaa võlakirjade reitingu ühe pügala võrra, Aa1-le negatiivse väljavaatega, mis tähendab, et ees võib oodata veel üks reitingu langetamine.

Prantsusmaa valitsuse esindajate reaktsioon jäi eile samuti tagasihoidlikuks. Rahandusminister Pierre Moscovici ütles, et reitingu alandamine motiveerib poole aasta vanust valitsust jätkama reformidega, aga lisas, et isegi pärast reitingu alandamist Standard & Poor’si poolt on Prantsusmaa intressid rekordmadalad.

Augusti alguses langes Prantsusmaa kümneaastaste võlakirjade intress rekordmadalale, 2,002 protsendini, mis tähendab, et investorid Saksamaa, reitinguagentuuride ja mitme analüütiku hirme ei jaga.

Saksmaa rahandusminister Wofgang Schäuble nimetas möödunud nädalal Prantsusmaad Euroopa haigeks meheks; täpselt samamoodi kutsuti Saksamaad ennast aga kümmekond aastat tagasi.

Mõni päev enne reitingu alandamist pühendas Prantsusmaale suurt tähelepanu ajakiri The Economist, kus ilmus terve hulk artikleid ja juhtkiri, milles nimetati Prantsusmaad viitsütikuga pommiks Euroopa südames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles