Balti riikide ja Saksa põllumehed pole Van Rompuy ettepanekuga rahul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna Berliinis toimunud Balti riikide põllumajandusorganisatsioonide esindajate kohtumisel Saksa põllumeeste juhtidega avaldasid kohtumisel osalenud pettumust Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy hiljutise ettepaneku üle, mille kohaselt tahetakse ühise põllumajanduspoliitika otsetoetusi kärpida täiendavalt 4,7 protsendi võrra ja maaelu arengu vahendeid 9 võrra võrra, samas kui komisjoni ettepaneku kohaselt põllumajanduspoliitika eelarve niigi reaalväärtuses oluliselt väheneb.

Kohtumisel osalesid Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus ja Läti Põllumeeste Parlamendi asepresident Maira Dzelzkaleja, Läti Põllumeeste Ühistute Liidu juhatuse liige Uldis Krievars, keda võõrustasid Euroopa põllumeeste katusorganisatsiooni COPA president Gerd Sonnleitner ja Saksamaa Põllumeeste Liidu peasekretär Helmut Born.

Euroopa põllumehi teeb murelikuks, et samal ajal kui Ameerika Ühendriigid, Hiina ja Brasiilia investeerivad konkurentsivõime säilitamiseks ja kasvava elanikkonna toitmiseks aktiivselt oma põllumajandussektorisse, on Euroopa Liit läinud põllumajanduspoliitika eelarve kärpimise teed. Euroopa põllumajanduse konkurentsivõime säilitamiseks tuleks eelarve jätta 2020. aastani vähemalt tänasele tasemele, tõdesid kohtumisel osalejad.

«Põllumajanduse sisendite hinnad kasvavad põllumajandussaaduste turuhindadest kiiremini. Kuigi põllumajanduse eelarvet tahetakse kärpida, siis ühenduse nõuded ja tootmisstandardid aina karmistuvad. See ei ole Euroopa Liidu põllumeestele vastuvõetav ja seab ohtu Euroopa tarbijate varustamise kohaliku toiduga ning 40 miljoni töökoha säilimise Euroopa maapiirkondades,» ütles Euroopa põllumeeste katusorganisatsiooni COPA president Gerd Sonnleitner.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus avaldas kohtumisel muret, et Eesti põllumajandustoetused tänaste kavade kohaselt lähiaastatel vähenevad ja jäävad uuel perioodil reaalväärtuses 2012. aastast madalamaks. «See on oluliseks ohuks Eesti põllumajandussektori konkurentsivõimele ja tarbijate varustamisele taskukohase, kvaliteetse ning kohaliku toiduga,» ütles Sõrmus.

Balti riikide põllumajandusorganisatsioonid korraldavad 12.-22. novembrini ulatusliku aktsiooni «Balti ÜPP traktor», mille eesmärgiks on toetada hästi finantseeritud  Euroopa Liidu eelarve vastuvõtmist ning tugeva ühise põllumajanduspoliitika kujundamist. Selle aktsiooni abil juhime jätkuvalt tähelepanu Balti riikide ebavõrdsetele otsetoetustele. Täna peatus traktor Berliini kesklinnas Saksamaa Põllumeeste Liidu maja ees, 22. novembril jõuab traktor Euroopa Ülemkogu kohtumise ajaks Brüsselisse.

EL Nõukogu hoone juures, kus riigi- ja valitsusjuhid arutavad ühenduse eelarvekava aastateks 2014-2020, toimub Balti riikide põllumeeste ühismeeleavaldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles