SEB: pole Eesti jaoks häid uudiseid!

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB analüütik Ruta Arumäe.
SEB analüütik Ruta Arumäe. Foto: Toomas Huik

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe sõnul pole maailma majanduse trende vaadates Eestile häid uudiseid. «Eriti murettekitav on olukord Euroopas ja ka Põhjamaade, meie peamiste ekspordipartnerite, majandused on osutunud oodatust vähem vastupidavamaks,» ütles Arumäe.

Kui varem näitasid märgid, nagu oleksid Põhjamaade majandused tugevamad ja vastupidavamad, siis tänaseks on olukord muutunud. «Stagneerumine,» kirjeldas Arumäe olukorda Soomes ja Rootsis. «Töötus suureneb, kinnisvara hinnad langevad. Usume siiski, et majanduslangust suudetakse Rootsis vältida.»

Ka Soomes on Arumäe sõnul pilt läinud kehvemaks võrreldes kvartalitaguse ajaga. Eksport on saanud haavata, ka tarbimised ja investeeringuid hoiab tagasi tarbijate ebakindlus, rääkis Arumäe.

Eestit mõjutavad need arengud nii, et ootused järgmisteks aastateks on ettevaatlikud. Ekspordi taastumine on nõrk. Praegu pakub toetust teiste Baltimaade vastupidavus ja Venemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles