Võlausaldajad nõuavad Pere kontsernilt kokku 25 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Kilk
Rein Kilk Foto: Peeter Langovits

Ettevõtja Rein Kilgi osalusega toiduainetööstuse kontserni ASi Lõuna Toiduainetetööstus ehk endise ärinimega Pere ASi võlausaldajate esitatud nõuete kogusumma on umbes 25 miljonit eurot.

ASi Lõuna Toiduainetetööstused pankrotihaldur Indrek Lepsoo ütles, et ettevõtte suurimad võlausaldajad on pankrotis Werol Tehased, kes on esitanud 11 miljoni eurose nõude ning Unicredit Bank, kes on esitanud umbes 7,5 miljoni eurose nõude.

Reedel toimunud võlausaldajate esimesel üldkoosolekul otsustati Lepsoo sõnul ASi Lõuna Toiduainetetööstus tegevus lõpetada, kinnitati pankrotihaldur ning määrati viieliikmeline pankrotitoimkond.

Seda, kui palju on ettevõttel varasid, on Lepsoo sõnul keeruline hinnata, kuna vara hulka kuulub palju võimalikke sissenõutavaid nõudeid ning osalus tütarettevõtetes. Varasema info kohaselt omab Lõuna Toiduainetetööstus võimalikke sissenõutavaid nõudeid ostjate vastu hinnanguliselt kuni 10 000 eurot ning võlgniku varadeks saab lugeda ASi Pere Restoranid aktsiaid, Leivaeksport OÜ ja LT Pagar OÜ osa.

Lõuna Toiduainetetööstusel on tänase seisuga maksuvõlg 730 053 eurot. Tartu maakohus kuulutas ASi Lõuna Toiduainetetööstus pankroti välja oktoobri lõpus.

Maksu- ja tolliamet esitas 16. aprillil kohtule avalduse Pere pankroti väljakuulutamiseks. Seejärel esitas Pere 26. aprillil Tartu maakohtule avalduse enda pankroti väljakuulutamiseks. Kohus liitis mõlemad pankrotiavaldused ühte menetlusse, kuid lõpetas menetluse 24. mail pooltevahelise kompromissi saavutamise tõttu.

Juuni keskel esitas Unicredit Bank AG Tartu maakohtule avalduse Pere pankroti väljakuulutamiseks ja pankrotiavalduse tagamiseks. Kohus tagas esitatud pankrotiavalduse ja 12. juulil toimus selles asjas eelistung, kus kohus lükkas Perele ajutise halduri määramise edasi, kuna Pere esitas kohtule avalduse saneerimismenetluse algatamiseks. Kohus keeldus 19. septembri otsusega saneerimismenetluse algatamisest ja nimetas ettevõtte ajutiseks halduriks Lepsoo.

9. oktoobri määrusega rahuldas kohus osaliselt Unicredit Banki 12. juulil esitatud ja 21. septembril täpsustatud taotluse pankrotiavalduse tagamiseks. Oktoobri keskel toimunud kohtuistungil nõustus võlgniku esindaja, et Lõuna Toiduainetetööstus  on püsivalt maksejõuetu. Samas ei nõustunud võlgniku esindaja varade ja kohustuste kohta tehtud järeldustega.

Alates septembrist kannab Pere kontsern nime Lõuna Toiduainetetööstus  ja leivatehas Pere Pagar nime LT Pagar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles