Kuidas endale palka juurde «õngitseda»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sulle tundub, et oled väärt suuremat palka? Tere tulemast klubisse. Monsteri kaasautor Roberta Chinsky Matuson annab nõu, kuidas endale palgatõusu «välja rääkida».

Võta teema üles. Kui sind tööle võeti, siis lepiti kokku palk, mis on paigas sellest päevast, kui sa pakkumise vastu võtsid. Kui tahad muutusi, pead tegema midagi erilist, et seda märgataks. Küsi endalt, miks peaks tööandja sulle nüüd rohkem maksma.

Keskendu oma väärtustele. Kui oled valmis ülemusega teema üles võtma, pead sa n-ö müüma oma saavutusi. Soovitav on rõhutada oma väärtust töötajana ja tuua esile seda head, mida sa oma kogemustega organisatsioonile lisad. Meenuta oma tööandjale, kuidas olete aidanud kaasa ettevõtte majandustulemuste paranemisel, kuidas olete aidanud kärpida kulutusi ja suurendada tootlikkust.

On hea, kui sul oleksid olemas kirjalikud ülestähendused oma saavutuste kohta. Loo endale isiklik n-ö toimik, kuhu lisad kursustelt saadud tunnistuste koopiad või klientide tänukirjad. Dokumenteerides oma saavutusi on sul lihtsam ülemusele näidata oma väärtust ja tõestada, et sa tõesti väärid palgatõusu.

Ole proaktiivne ja paku ise ülemusele võimalusi välja. Sellega annad märku, et sind huvitab tööandja suhtumine ja sa mõtled ka muust kui oma palganumbrist.

Ära anu ega eelda palgatõusu. Väldi palgatõusu nimel lömitamist, kuid teisalt ära alusta palgaläbirääkimisega ka suhtumisega, et oled nii vinge tegija, kellele tingimata peab palka juurde panema.

Ajasta õigesti. Tunne oma majandusharu tsüklilisust. Näiteks kui töötad jaekaubanduse alal, siis pole mõtet palgajutuga ülemuse palge ette ilmuda detsembris, kui on aasta kiireim aeg ja pole lihtsalt aega tegeleda palgateemadega. Loomulikult pole mõtet palgatõusu jutuks võtta paar kuud pärast n-ö automaatse palgatõusu toimumist.

Kui läbirääkimised läbi kukuvad, siis elu läheb edasi. Mõtle ka selle peale, mis siis edasi saab, kui ülemus su palgatõusu juttu kuuldagi ei taha. Kui nii, siis ole südamlik, täna ülemust aja eest ja püüa hoida positiivset suhtumist. Loodetavasti tuleb mõni teine võimalus, et palgateema uuesti jutuks võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles