Tark: riik ei suuda ettevõtjatega sõlmitud lepinguid täita

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peab maksma kümneid miljoneid.
Soome peab maksma kümneid miljoneid. Foto: Corbis / Scanpix

Tark ja Co advokaadibüroo omaniku Aare Targa sõnul ei suuda riik ja omavalitsused pärast negatiivse lisaeelarve jõustumist märtsis täita oma lepingulisi kohustusi ettevõtjate ees, mistõttu jääb viimastel saamata tulu ning võivad tekkida ka võlad riigi enda ees.


«Sellest hetkest, kui võeti vastu lisaeelarve, ei suuda riik täita lepingulisi kohustusi ettevõtja ees,» sõnas Tark täna toimuval konverentsil «Kes päästab Eesti majanduse».

Advokaat põhjendas, et negatiivse lisaeelarve tõttu vähendas riik oluliselt investeeringuid, mistõttu jäi riigil ja ka kohalikel omavalitsustel raha vähemaks. Raha, mille oleksid pidanud saama endale ettevõtjad, kellega omavalitsused olid lepingulistes suhetes. «Ettevõtjale jäetakse lepingujärgsed tasud lihtsalt tasumata,» sõnas Tark.

Advokaat lisas, et kui eraettevõtete puhul saab taotleda võlgniku pankrotti ning sealt pankrotipesast miskit kätte saada, siis riigi või omavalitsuse maksejõuetust pankrotiseadus taotleda ei luba. Seega jäävad ettevõtjal saamata tulu ja korvatamata tehtud kulutused, mis võib omakorda viia muude võlgade tekkimiseni riigi enda ees.

Võimaliku lahendusena probleemile kutsus advokaat üles muutma maksusüsteemi paindlikumaks. Targa sõnul võiks riik kaaluda maksuamnestia andmist ettevõtetele, mis on kandnud kahju riigi ja kohaliku omavalitsusega sõlmitud lepingute tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles