SAS kaalub homme pankrotiotsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skandinaavia lennufirmale SAS kuuluvad lennukid.
Skandinaavia lennufirmale SAS kuuluvad lennukid. Foto: SCANPIX.

Kahjumis lennufirma SASi tulevik on kaalukausil, sel nädalal esitati pilootidele ja pardapersonalile ultimaatum palgakärbete aktsepteerimiseks.

Homme (pühapäeval) tuleb Rootsi, Norra ja Taani valitsustele kuuluva ettevõtte juhatus kokku, et arutada, kas pressida edasi ümberkorraldustega – mis tähendaksid 40 protsendi töötajate koondamist – või kuulutada välja pankrot.

Pangad on käinud välja uue 3,5 miljardi Rootsi krooni suuruse krediidiliini võimaluse, kuid seadnud tingimuseks, et kõigi kolme riigi pardapersonalide ametiühingud kirjutavad alla kuni 15-protsendilistele palgakärbetele ja muutustele pensioniskeemides.

Taani ametiühingud on väga ärritunud, et SAS arutas plaane enne neid meediaga.

SASi piletimüük on nädalaga tunduvalt vähenenud ning boonuspunktide omanikud on asunud neid kiirkorras ära kasutama – joostes võidu võimalusega, et SAS järjekordse liiga kalli Euroopa lennufirmana põhja läheb.

Taani äriringkonnad on sügavas mures selle pärast, mida SASi hinguseleminek Kopenhaageni lennusõlme jaoks tähendada võiks.

«Me oleme nende arengute pärast väga mures. Taani ettevõtluse jaoks on ülioluline, et meil oleks regionaalne lennufirma keskusega Kopenhaagenis,» ütles Financial Timesile ravimifirma Novo Nordiski tegevjuht Lars Sørensen.

SAS, mida raputab odavlennufirmade nagu Norwegian Air Shuttle’i ja Ryanairi konkurents, on otsinud võimalusi kärpida kulusid 3 miljardi Rootsi krooni võrra ning müüa sama summa eest firma varasid.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles