Alexela sai suurosaluse Põldoja elektrimüügifirmas

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Hääl selgitas eilsel pressiüritusel Alexela Energia investeeringut Elektrimüügi ASi.
Maria Hääl selgitas eilsel pressiüritusel Alexela Energia investeeringut Elektrimüügi ASi. Foto: Liis Treimann

Viimane uus tulija uuest aastast avaneval elektriturul on kütusefirma Alexela suurosalusega Elektrimüügi AS, mis püüab tarbijate tähelepanu paari huvitava makselahendusega, mida teistel firmadel pole.

Seitsmest pakkujast soodsaimat hinda pakkus eilse seisuga 220 Energia, mille taga on soomlased, aga ka juba mitu aastat elektriturul toimetanud eestlased eesotsas Marko Alliksoniga. Suure tõenäosusega enam üllatajaid tulemas ei ole ja kõik pakkujad, kelle vahel uueks aastaks elektrimüüjat otsides valida, on nüüdseks teada.

Allikson ütles, et 220 Energia on oma hindu allapoole korrigeerinud vastavalt sellele, kuidas uued tulijad on aina soodsamate pakkumistega püüdnud neid üle lüüa. Tema sõnul on hindadel veel langemisruumi.

Alexela laienenud haare

Alliksoni sõnul lubab neil soodsat hinda pakkuda oma kogemus, aga ka Soome partneri teadmised. Samuti on firmal lepingud mitme väiksema elektritootjaga. See võimaldab saada elektrit soodsama hinnaga kui börsihind seda pahatihti pakub.

Allikson lausus, et võrreldes Soomega oleks Eestis vaja elektrituru avamise nimel veel palju teha. Nii võiks tarbijad saada ühe arve võrguteenuse ja elektrienergia eest. Eestis teatavasti saavad ühe arve vaid need, kelle elektrimüüja ja võrguettevõte on üks firma.

Samuti oleks Alliksoni sõnul vaja riiklikku hinnavõrdlusportaali, kuhu andmete esitamine oleks kohustuslik ja mille vahendusel saaks inimene ka kohe asuda lepingut sõlmima.

Eestis tegutseb praegu kaks erakapitalile kuuluvat võrdlusportaali, mille vahendusel lepingut sõlmida ei saa.

Naftaterminalide ja bensiinijaamade omanik Alexela on viimasel ajal oma tegevuspõldu laiendanud, ostes põlevkiviõlitööstuse, prügiäri ja valmistades ette LNG terminali.

Uue asjana hakkab Alexela Energia osalema Elektrimüügi ASis. Viimane on seni tähelepanu saanud vaid ekspankur Priit Põldoja isiku tõttu. Et Alexelal on Veolia prügiäri ostmise järel taskus suur kliendibaas, lubab see head algust ka elektrimüügis.

Alexela Energia osalus Elektrimüügi ASis on 45 protsenti. Väiksemad osalused jäävad Põldojale, aga ka reklaamimees Rain Pikandile ning ettevõtte tegevjuhile River Tomerale.

Kindlustus hinnatõusu vastu

Alexela Energia investeeringut elektrimüügifirmasse esindas eile pressikonverentsil Alexela suuromaniku Heiti Hääle tütar Maria Hääl.

Viimane ütles, et Alexelal on Kiviõlis keemiatööstuses elektritootmine, väike, aga ikkagi tootmine. Ta lisas, et kuna firma tegeleb niikuinii energeetikaga, siis on loogiline, et soovitakse laieneda ka jaeärisse. Kuna kliendibaas prügiäris on olemas, siis valmistub firma pakkuma uusi teenuseid ka kodumajapidamistele.

Elektrimüügi AS pakub makseteenuseid, mida teistel elektrimüüjatel pole. Nii saab tasu eest Elektrimüügi ASilt osta teenuse, kus elektrienergia­arved on ühesuurused terve aasta.

Teenus maksab 0,8 protsenti aastasest tarbimisest. Lisaks on müügis kindlustus börsihinna järsu tõusu vastu, makstes 3–6 protsenti. Hinnalävi, mille vastu end kindlustada saab, on kuu keskmine börsihind 55 eurot. Eesti hinnapiirkonnas pole hind veel kunagi nii kõrgel olnud.

Suure tõenäosusega enam üllatajaid tulemas ei ole ja kõik pakkujad, kelle vahel uueks aastaks elektrimüüjat otsides valida, on nüüdseks teada.

Seitse müüjat

Eesti tuleva aasta elektrienergia turumaht on 360–370 miljonit eurot.

•    Eesti Energia

•    Latvenergo Elektrum

•    Imatra Elekter

•    VKG

•    220 Energia

•    Eesti Gaas

•    Elektrimüügi AS

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles