Pooled Soomes elavatest eestlastest ei taha kodumaale enam naasta

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-Eesti sõnaraamat.
Soome-Eesti sõnaraamat. Foto: Stanislav Moshkov

TÜ majandusteaduskonnas Eestist Soome väljarännanute põhjal tehtud uuring näitab aga, et haridustaseme ja tagasitulemissoovi vahel puudub seos. Tervelt pooled uuringus osalenud Soomes elavatest eestlastest ei kavatse kodumaale naasta.

Uurimust «Kas haritumad migrandid pöörduvad tagasi?» tutvustanud TÜ majandusteaduskonna vanemteadur Ott Toomet ütles, et inimeste Soomest Eestisse tagasikolimise soov ei sõltu nende haridustasemest. «Pigem on nii, et kes läksid Soome elama enne 20ndat eluaastat, siis nende hulgas on poole vähem tagasitulemissooviga inimesi kui vanemate minejate ja pensionieelikute hulgas,» rääkis Toomet. «Näib, et mida kauem sa oled Soomes elanud, seda enam väheneb ka soov Eestisse tagasi tulla.»

Toomet rääkis, et 1000 Soomes ametlikult elavat Eesti taustaga inimest küsitledes tuli välja, et need inimesed, kes on Soomes õppinud, tahavad küll alguses Eestisse tagasi pöörduda, kuid aja jooksul see soov kaob. Seevastu need, kes ei ole Soomes haridust omandanud, soovivad just mõne aja pärast Eestisse tagasi kolida.

Küsitletutest soovis veerand tagasi pöörduda, seevastu ligi pooled ütlesid, et neil pole tagasipöördumise soovi ega plaani. Kui 1990ndatel elas Soomes vaid käputäis eestlasi, siis alates 2004. aastast on sinnakolinute arv jõudsalt kasvanud ja praegu elab ametlikult Soomes ca 30 000 eestlast. Eestlaste kogukond on Soomes kõige suurem uusvähemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles