Ministeerium valmistab ette kolmanda samba muudatusi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Pole välistatud, et valitsus muudab lähikuudel peaaegu tundmatuseni ka kolmanda pensionisamba põhimõtteid.

Postimeest nõustanud allikas viitas, et suur muudatus käib tööandja maksete kohta kolmandasse pensionisambasse. Valitsus kavandab maksusoodustusi, et firmad oma palgaliste motiveerimiseks teeksid ka makseid kolmandasse pensionisambasse. Seni on seda Eestis kasutanud keskpank ja mõned üksikud välisfirmade kohalikud tütarettevõtted.

Rahandusametnike valvsa silma alla on sattunud ka maksusoodustused, mida kolmas pensionisammas pakub. Praegu on sissemaksed kolmandasse sambasse tulumaksuvabad. Piiranguks on 15 protsenti sissetulekust. Võib juhtuda, et see piir alaneb näiteks 10 peale. Kui praegu on pensionile minnes väljamaksed maksuvabad, siis väidetavasti on kaalutud varianti, kus see läheks tulumaksu alla.

Suurim muudatus puudutab väljamakseid kolmandast ehk vabatahtlikust pensionisambast. Kui seni võis investor peaaegu piiranguteta kolmandasse sambasse pandud raha tagasi võtta, siis edaspidi võib inimene sealt raha kätte saada vaid vanaduspensioniikka jõudes.

See on esilagu vaid idee, mis pole lõplikult heakskiitu leidnud.

IRLi liider Mart Laar teatas oma ajaveebis, et valitsus ega valitsusega seotud poliitikud ei kavatse kolmandat pensionisammast kõigutada.

«Kolmanda samba kallale valitsus ei lähe,» kirjutas Laar. «Mul on seda lihtsam teha, sest seda küsimust pole koalitsioonis ka arutatud. Kui mõni ametnik või poliitik neid mõtteid oma peas hellitanud ka on, siis valitsus pole midagi sellist otsustanud.»

«Rahandusministeeriumis käivad arutelud kolmanda pensionisamba teemal, kuid peamiselt siiski seoses eripensionide ümbervaatamisega,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Kristi Jõesaar.

Tema sõnul on eelkõige arutlusel tööandjatele sissemaksete tegemise võimaldamine kolmandasse sambasse oma töötajate eest.

«Rahandusministeerium ei ole plaaninud siduda III samba väljamakseid vanaduspensionile minemisega,» kinnitas Jõesaar. «Analüüsime praegu, kuidas III pensionisamba tänane süsteem on ennast õigustanud ning kuidas seda vajadusel ajakohastada. Ühtegi plaani rahandusministeeriumis valminud ei ole.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles