Eesti Pank: praegune töötusemäär peaks juba tekitama survet palkadele

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orsolya Soosaar
Orsolya Soosaar Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaare sõnul võib praegune 9,7-protsendine töötuse määr juba tekitada teatud palgasurveid ning aina enam hakkab tööhõive tõusu piirama töökäte nappus.

«Pikaajaliste töötute arv on kahanenud, mis on positiivne uudis, andes lootust, et struktuurse tööpuuduse probleem väheneb,» ütles Soosaar. «Enam pole palju leevendust loota ka mitteaktiivsete inimeste sisenemisest tööturule, sest statistikaameti andmetel on selliste inimeste arv juba praegu viimase 20 aasta madalaimal tasemel. Nii heitunuid (s.t töö leidmise lootuse kaotanuid) kui ka pensioniea tõttu tööturul mitteaktiivseid inimesi oli kolmandas kvartalis vähe võrreldes viimase kahe aastakümnega. Täiendava tööjõu turule toomiseks tuleb edaspidi jõulisemalt rakendada sellele suunatud majanduspoliitilisi meetmeid.»

Statistikaameti andmetel kasvas hõive selle aasta kolmandas kvartalis aastavõrdluses 1,1 protsenti ja töötuse määr langes 9,7 protsendini. Kuigi tööga hõivatute arv suurenes endiselt, liikudes oma kriisieelse haripunkti suunas, alanes selgelt selle kasvu kiirus. Viimane langes võrreldes nii eelmise aasta sama kvartaliga kui ka selle aasta teise kvartaliga (hooajalisi tegureid arvesse võttes). Hõive aeglasem kasv on märgiks, et tööturg kohaneb varasemast aeglasema majanduskasvuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles