Kümme põhjust, miks inimesed kirjutavad lahkumisavalduse

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tööjõuvoolavus on ettevõttele kallis lõbu ja uute töötajate leidmine pole kerge. Kui aga hea töötaja soovib omal soovil lahkuda, on see tihtipeale märk, et ettevõttes on midagi valesti.

Glassdoor.com toob ära 10 enamlevinud põhjust, mis panevad inimesi lahkumisavaldust kirjutama.

Tunnustuse ja märkamise puudumine. Need, kes lahkuvad sel põhjusel, ei oota tunnustavat õlalepatsutust iga kord, kui nad õigeks ajaks tööle jõuavad või ülesande tähtaegselt lõpetavad. Nad lihtsalt vajavad aeg-ajalt meeldetuletust ja märkamist, et nad on meeskonna jaoks väärtuslikud. Kui neid liiga kaua ignoreerida, hakkavad nad tunnustust (ja tööd) otsima mujalt.

Õiglase tasu puudumine. See on suur probleem ja tuleb lahendada ka juhul, kui ettevõtte arvates on tasu õiglane.

Liiga vähene puhkeaeg. Tihti arvatakse, et kui töötajatele lõputult lisaülesandeid selga laduda, hoiab ettevõte kokku raha. Tegelikult viib see lõpuks selleni, et inimeste produktiivsus langeb, nad väsivad ja lahkuvad.

Muudatused juhtkonnas. Ettevõtted, kus alahinnatakse juhtide vahetamise mõju inimestele, võivad oma väärtuslikud töötajad kaotada.

Iganenud masinapark ja varustus. Kui sul on kasutusel seadmed, mis muudavad elu vaid keerulisemaks, siis see paneb töötajad mõtlema lahkumismõtteid. Lahkuvate töötajate asendamine võib osutuda kallimaks kui sisseseade väljavahetamine.

Ebareaalsed eesmärgid. Pole kahtlustki, et eesmärkide seadmine on oluline tulemusteni jõudmiseks. Kuid eesmärgid peavad olema saavutatavad, sest pidev «porgandi» järele jooksmine ja mitte kunagi selleni jõudmine viib paraku töötajate moraali alla ning varem või hiljem otsustavad nad, et eesmärk ei ole edasist pingutamist väärt.

Juhtkonna toetuse puudumine. Juhtidel, kes ei soovi toetada inimesi, kes neist sõltuvad, on raske hoida oma töötajaid paigal.

Igavus ja väljakutsete puudumine. Kui koolipoisil hakkab tunnis igav, läheb tema mõte rändama. Kui töötajatel hakkab töökohal igav, alustavad nad uue töökoha otsinguid.

Mõnusa töökeskkonna puudumine. Vaata ringi – kas su töötajad tunduvad õnnelikud? Kas õhus on positiivset energiat? Kindlasti ei tohiks töökoht tunduda kui orjalaager. See ei tähenda, et pidevalt peaks käima pidu, kuid vähemalt peaks inimestel tööl viibimine olema meeldiv.

Puudub selgus, kuidas on võimalik edu saavutada. Inimesi ärritab, kui juhtkond kas ei suuda või ei soovi neile välja pakkuda juhatust, kuidas saavutada töö juures edu. See on nagu reisile minek – enamik inimesi läheb rändama selge ideega, kuhu ta tahab jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles