Uuring: igal viiendal on kodulaen

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palk
Palk Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Konjunktuuriinstituudi tehtud uuringust selgub, et 43 protsenti küsitletutest olid laenu võtnud: kodulaen on igal viiendal, krediitkaarti on kasutanud iga kaheksas, autoliising või mootorratta või muu liising on igal kümnendal.

Swedbanki eraisikute teabekeskuse tellimusel 800 inimese seas tehtud uuringu kohaselt võtavad mehed sagedamini autoliisingu, kodulaenu ja järelmaksu, naised krediitkaardi või väikelaenu. Laenu ei võta meelsasti vanemaealised inimesed, kuid kõige populaarsem on nende hulgas järelmaks. 

Uuringu kohaselt jääb enamiku küsitletud Eesti inimeste laenukohustuste määr 30 protsendi piiresse sissetulekust, seega ei teki valdaval osal laenuvõtjatest tagasimaksmisega probleeme. Samas iga kaheksas pingutab laenu tagasimaksmisega sageli ning 2 protsenti laenu võtnutest suudab laenu tagasi maksta vaid väga suurte pingutustega või üldse mitte. Lisaks töötutele on riskigrupis ka pered, kelle netosissetulek jääb alla 400 euro, pensionärid, kodused ja õppijad. Raskused kipuvad sagedamini esinema ka vene keelt kõneleva elanikkonna seas.

«Madalad laenuintressid ahvatlevad hetkel küll kodu soetama või muid finantskohustusi võtma, kuid sellest hoolimata tuleks arvestada oma reaalsete võimetega laenu tagasi maksta ja mõelda, kas see on teostatav ka siis, kui igakuine sissetulek peaks vähenema või mõneks ajaks kaduma,» soovitas teabekeskuse juhataja Anne Sägi.

Enam kui iga teine uuringus osalenud laenuvõtja tunnistas, et pole endale ootamatute olukordade puhuks sääste varunud. Laene mitteomavatest elanikest on erinevaid võimalusi kasutades vähem või rohkem end kindlustanud kolmandik.

Need, kel küsitluse hetkel polnud ühtegi laenu, põhjendasid laenu mittevõtmist valdavalt  põhimõttekindluse või vajaduse puudumisega. Iga kaheksas oli laenu tagasi maksnud (12 protsenti) ja pea iga kümnes ( 9 protsenti) oleks potentsiaalne laenuvõtja, kui seda neile antaks. Psühholoogilist kartust laenu võtmise ees tunnistas 8 protsenti vastanutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles