Kreeka peab leidma 5 päevaga 5 miljardit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka parlament kiitis heaks järjekordsed kokkuhoiumeetmed.
Kreeka parlament kiitis heaks järjekordsed kokkuhoiumeetmed. Foto: SCANPIX

Kreeka jookseb sel nädalal ajaga võidu, leidmaks raha 5 miljardi euro suuruse võlakirjamakse tasumiseks hiljemalt reedel.

Riiklik laenuamet teatas, et üritab homme kogu summa kokku saada, müües keskpanga tagatud võlakirju. Kahe juhtiva Ateena pankuri sõnutsi suudavad Kreeka pangad aga koguda kokku kõigest 3,5 miljardi euro eest tagatisi, mida Euroopa Keskpank (EKP) aktsepteeriks.

«Üsna pingeliseks kisub,» ütles üks pankuritest. «Ülejäänud summa tuleb leida mingil muul moel.»

EKP ei ole andnud Kreekale luba jätta paika keskpanga tagatud võlakirjade ajutist 17 miljardi eurost ülempiiri, mis tõmmatakse sel kuul 12 miljardi euro tasemele.

Seetõttu jääb riigi finantssüsteem rahvusvaheliste kreeditoride kauaviibinud 31,5 miljardi eurost abirahaülekannet oodates kindlustamata.

«Näib, et Kreeka hiljutisi pingutusi ei hinnata,» ütles üks juhtiv kommertspankur.

Kui pankadel ei õnnestu leida 1,5 miljardi euro väärtuses teist liiki tagatisi, võib Kreeka üritada lasta käiku Helleeni Finantsstabiilsuse Fondi 3 miljardi euro suuruseid varusid, mis on mõeldud pankade rekapitaliseerimiseks.

EKP jäik positsioon Kreeka suhtes seab suure surve alla euroala liidrid, kes üritavad täna tõmmata joont alla Kreeka teise abipaketi (174 miljardit eurot) ümbertehtud ja pikendatud versioonile.

Kõrged ELi ametnikud olid siiski seda meelt, et täna Brüsselisse kogunevad rahandusministrid diilini ei jõua – vaatamata sellele, et Kreeka parlament eile õhtul 2013. aasta karmi kasinuseelarve heaks kiitis.

Copyright The Financial Times Limited 2012 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles