Kütteseadmeid tuleb regulaarselt hooldada

, tehnilise järelevalve ameti tehnikaosakonna peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsu sisse ajama hakanud ahi reetis ohtliku korteri. Fotol olev ahjusuu on illustratiivne.
Suitsu sisse ajama hakanud ahi reetis ohtliku korteri. Fotol olev ahjusuu on illustratiivne. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kütteseadmeid tuleb kontrollida ja hooldada enne igat kütteperioodi, et ära hoida võimalikke avariisid ning vältida kõrgeid küttekulusid.

Hoolduse õigeaegne tegemata jätmine, kütteseadme vale seadistamine ja valesti valitud kütus võivad põhjustada katla efektiivsuse langemise ning selle kasutusea lühenemise. Hooldamata katla kasutamine võib kergemal juhul tuua kaasa rahalise kulutuse remonttöödele, halvimal juhul aga lõppeda tulekahju ning vara hävimisega.

Kütteseadmete paigaldamisel ja hooldamisel tuleb alati järgida kasutusjuhendi instruktsioone ning selles välja toodud hoolduse tegemise sagedust. Olenevalt seadme liigist võib hooldustöödel vaja minna ka spetsiaalseid vahendeid, mistõttu on soovitav kaasata pädev spetsialist.

Väikekatelde ja küttesüsteemide hooldustöid võib küll ise teha, kuid kasutusohutuse ning pika ja probleemideta kasutusea tagamiseks on siiski soovitav lasta vähemalt kord aastas kütteseadme spetsialistil katel üle kontrollida ning vajadusel ka hooldus teha.

Korstna või lõõride hooldustöid võib teha ainult asjatundja, andmed selliste spetsialistide kohta on kättesaadavad kutseregistrist.

Enam kui 15 aasta vanustele gaasiseadmetele peab tellima pädeva ettevõtte tehnilise kontrolli iga nelja aasta tagant.

Kohustuslikule tehnilisele kontrollile ja registreerimisele kuuluvad auru-, kuumavee- ja vedelikukatlad, millele tuleb teha tehniline kontroll nii enne kasutuselevõttu kui ka kasutamise ajal.

Tehnilise kontrolli teostamine on registreerimisele kuuluvate katelde puhul kohustuslik ning katla omanik peab kehtestatud tähtaegadest kinni pidama.

Registreerimisele kuuluvate katelde tehnilist kontrolli teostab vastava kompetentsusega asutus, Eestis on sellise pädevusega ainult Inspecta Estonia OÜ. Kütteseadmete paigaldamise, remondi ja hooldamise käigus peab pädev ettevõte tegema ka surveseadmetöid, selliste ettevõtete andmed on kättesaadavad majandustegevuse registrist.

Registreerimisele kuuluvad katlad

Aurukatlad, mille töörõhk on üle 1,0 baari või mille maht on üle 1 m³

Kuumaveekatlad, mille töötemperatuur on üle 120 ºC või mille maht on üle 1 m³

Vedelikukatlad, mille töötemperatuur jääb üle vedeliku keemistemperatuuri rõhul 1 baar või mille maht on üle 1 m³

Registreeritavate katelde perioodilised tehnilised kontrollid tehakse järgnevalt:

Kord aastas – kasutuskontroll, millega tehakse kindlaks, kas katla kasutamine on ohutu.

Kord iga nelja aasta tagant – visuaalne uuring, millega tehakse kindlaks, kas katel ja selle osad on nii seest- kui väljastpoolt korras.

Kord iga kaheksa aasta tagant – survekatse, millega tehakse kindlaks, kas katla osad on piisavalt tugevad ja nendevahelised liited piisaval määral tihedad.

Allikas: tehnilise järelevalve amet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles