Nordea: ekspordinumbrid on julgustavad

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: Peeter Langovits

Arvestades välisturgude olukorda, kus globaalne majandus on languses ja euroala samuti, on ekspordimahtude paigalpüsimine väga hea tulemus, kommenteeris septembrikuu ekspordistatistikat Nordea peaökonomist Tõnu Palm.

«Kui võtame vaatluse alla näiteks perioodi alates 2011. aasta kevadest, siis Eesti kaubaekspordi mahud on keskeltläbi kõikunud umbes 1 miljardi euro piiril,» märkis Palm.

«Sellel perioodil on mitmel riigil läinud palju  kehvemini,» lisas Palm.

«Liigne rahulolu ei pruugi alati hea olla, kuid tuleb tunnistada, et numbrid on seni siiski pigem julgustavad.  Seda  siis eelkõige nende numbrite taustal, mis tulenevad  konservatiivsest riigirahandusest, ettevõtjate arengusoovist ning Põhjamaadega  integreeritusest,» jätkas Palm.

«Ma ei nimetaks majanduse olukorda päris roosiliseks, ootame välisnõudluse taastumist alles järgmise aasta lõpupoole ja seda tugevamate riikide eestvedamisel,» ütles Palm.

Statistikaamet teatas täna hommikul, et septembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,13 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,16 miljardi euro eest. Statistikaameti teatel pole eksportkäive pole varem kuises arvestuses nii suur olnud.

Võrdluseks, augustis oli ekspordikäive 1,12 miljardit. Mullu septembris 1,1 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles