Jaapanis kütab kirgi Vaikse ookeani partnerlusleppe küsimus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yukio Edano
Yukio Edano Foto: SCANPIX

Jaapan peab ulatuslikus kogu Vaikset ookeani hõlmavas vabakaubandusleppes enne järgmise aasta üldvalimisi otsusele jõudma, ütles Tokyo majandus-, kaubandus- ja tööstusminister Yukio Edano reedel.

Jaapan on seni Vaikse ookeani partnerluslepingu (TPP) küsimuses otsustamisest kõrvale puigelnud, sest riigi põllumajandustööstus seisab leppega ühinemisele vastu.

TPP näol on tegemist ühe USA presidendi Barack Obama keskse Aasiat geopoliitiliselt tähtsustava initsiatiiviga ning maailma suuruselt kolmanda majandusega Jaapani otsus leppega liituda oleks Ühendriikide presidendi jaoks suureks võiduks. «Peaksime otsusele jõudma enne järgmisi valimisi,» ütles Edano pressikonverentsil.

Jaapani peaminister Yoshihiko Noda on väidetavalt huvitatud leppe heakskiitmisest, et oma Demokraatliku Partei ning konkurentide vahele selge eraldusjoon tõmmata.

Riigiminister Seiji Maehara sõnul peaks riik TTP-ga ühinema, valitsuse kõneisiku Osamu Fujimura hinnangul võib TPP valimistel vaidlusküsimuseks kujuneda.

TPP lepe oli esialgu mõnede Vaikse ookeani äärsete riikide projekt, kuid selle tähtsus tõusis järsult, kui USA sellega 2008. aastal ühines.

Leppe liikmeteks on hetkel Austraalia, Brunei, Kanada, Malaisia, Mehhiko, Uus-Meremaa, Peruu, Singapur, Ühendriigid ja Vietnam.

Jaapanis on TTP ühiskonda lõhestavaks küsimuseks. Kodumaine tööstus, mille kaitseks on riik traditsiooniliselt ulatuslikke protektsionistlikke meetmeid rakendanud, võib leppega ühinemise järel ülemaailmse konkurentsi tingimustes kaitsetuks jääda.

Peaminister Noda võib valitsuse otsuse välja öelda 18-20. novembrini Kambodžas toimuval Ida-Aasia tippkohtumisel, kus ta peaks kohtuma Ühendriikide presidendi Barack Obamaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles