Euroopat hirmutab USA odav energia

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopat hirmutab USA odav energia.
Euroopat hirmutab USA odav energia. Foto: SCANPIX

Saksa suurettevõtted hoiatavad, et Euroopa võime konkureerida USA kui tootmiskeskusega on ohus: siinsed energiahinnad tõusevad, Põhja-Ameerika aga lõikab kasu odavast kildagaasist.

USA firmade energiaeelis kasvab üha ning kestab vähemalt aastani 2020, väidab Saksa töösturite lobigrupp BDI.

Laieneva lõhe pärast on mures mitmed suured Saksa kontsernid nagu Bayer ja BASF, kirjutab Financial Times.

Mõned tegevjuhid kardavad, et energiaintensiivsed ettevõtted võivad Euroopa jaoks plaanitud investeeringud hoopis USAsse suunata.

BASFi juhatuse liige Harald Schwager ütles Financial Timesile: «Meie eurooplased maksame praegu maagaasi eest neli või viis korda kõrgemat hinda kui ameeriklased... Mis loomulikult tähendab kõrgendatud konkurentsi kõigi Euroopa tootmisrajatiste jaoks.»

Sama kinnitas Bayeri tegevjuht Marijn Dekkers: «Energiahindade tõus Euroopas ja [tuumaenergia koomaletõmbamise tõttu] eriti Saksamaal jätkub. See mõjutab mitme sektori konkurentsivõimet.»

Lähipäevil avaldamisele kuuluva BDI raporti kohaselt jäävad USA maagaasihinnad 2020. aastani 16 euro peale magavatt-tunnist. Saksa hinnad kerkivad aga kümnendi lõpuks 48 euro juurest 61 euro peale MWh eest – mis teeb 27 protsenti kasvu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles