Kilgi võlausaldajad jäävad rahata

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Kilk esmaspäeval EOK esimehe Mart Siimanni ametist lahkumise peol. Kilgi firmad on aastaid heldelt toetanud Eesti sportlasi.
Rein Kilk esmaspäeval EOK esimehe Mart Siimanni ametist lahkumise peol. Kilgi firmad on aastaid heldelt toetanud Eesti sportlasi. Foto: Andres Haabu

Tartu maakohus kuulutas Lõuna Toiduainetööstuse ASi (endise nimega Pere AS) pankroti välja möödunud nädala teisipäeval. Maksejõuetuse väljakuulutamist nõudis Saksa pank Unicredit AG, mis oli aastaid tagasi laenanud Rein Kilgile ja Neeme Raigile raha leivatootmisseadmete ostuks. Ent eestlased jätsid raha tagasi maksmata ning sakslased pöördusid kohtusse.

Ettevõtte pankrotihalduriks määratud Indrek Lepsoo sõnul pole aga lootustki, et võlausaldajad, Unicrediti kõrval ka DNB pank, raha tagasi saaksid, kuna Lõuna Toiduainetööstuse varaks võib pidada vaid osalusi tütarfirmades. Firma võlg ulatub vähemalt 15,4 miljoni euroni.

Varem on firma omanikud ja juhatus ettevõttest kõik väärtusliku – kinnisvara ja kaubamärgi – välja viinud. Esimene läks ettevõtte tütarfirmale LT Pagar OÜ (endise nimega Pere Pagar) ning teine kolmandate isikutega seotud MA.KI.RA Creations OÜ-le.

Lepsoo sõnul on kinnisvara, milleks on leivatootmiseks mõeldud hoone ja tootmisseadmed, renditud omakorda järgmisele osaühingule Linerel, mille juht ja omanik on Tõnis Väli.

Rendilepingu tõttu on tütarfirma müük raskendatud, sest uus omanik ei saaks seadmeid ja hoonet kasutama hakata. «Ega müügi tõttu leping kuhugi kao. Võimalik ostja peab sellega arvestama,» märkis Lepsoo.

Lisaks on kinnisvara pankrotihalduri sõnul kaetud hüpoteegiga, mis tähendab, et müügist saadud tulu läheb selle katteks. Lepsoo avaldas kahtlust, et kinnistu turuväärtus hüpoteegigi ära katab.

Peale leivatootmise omab Lõuna Toiduainetööstus osaühinguid Leivaeksport ning Pere Restoranid. Esimeses Lepsoo sõnul majandustegevust ei toimu. Teine on tuntud kui Pärnu kuursaali, Tartu Püssirohukeldri ja kohviku Zum-Zum haldaja, kuid Lepsoo sõnul on söögikohad kõik juba uutele omanikele antud ning mingit raha Pere Restoranide müügist oodata pole.

Rein Kilk on varem üritanud kroonilises maksuvõlas Peret päästa, lastes juhatusel esitada kohtule avalduse saneerimismenetluse algatamiseks. Viimane selline läks kohtule tänavu 12. juulil, kuid lükati septembris tagasi.

Kohus leidis, et leivatööstuse juhid teadvustavad ka ise, et firma maksejõuetus on käes, mitte tulevikus tõenäoliselt tekkiv. Ühtlasi ei suutnud firma juhatus selgitada, kuidas oleksid ettevõtte makseraskused saneerimisega ületatavad. Kohus võttis otsuse langetamisel arvesse ka selle, et umbes pool aastat tagasi esitas Pere AS ise pankrotiavalduse.

Neid, kel on harjumus poeletilt Pere kaubamärki kandvat kaupa haarata, Kilgi firma pankrot palju ei mõjuta. Nagu öeldud, on leivatootmine antud lepinguga kolmandale firmale, mis jätkab tegevust vaatamata pankrotile ning tulevikus võimalikule omanikevahetusele. Seda kinnitas eile Postimehele leivatootmisega seotud kunagine juhatuse liige Kristjan Oolo.

Kilgi firmadest on nüüd veel pankrotistumisejärjekorda ootamas Transcom Grupp, mille edukaimaks varaks võib lugeda Pärnu Sadamat.

Transcomi pankrotti nõuab samuti Saksa Unicredit loo alguses mainitud põhjusel. Ettevõtet esindav vandeadvokaat Ramon Rask on öelnud, et äriühingu ajutise pankrotihalduri aruande kohaselt on sel varasid 15,2 miljoni ja kohustusi 7,2 miljoni euro eest. Advokaadi enda andmetel on ettevõtte tegelik vara maht 31,5 miljonit eurot, mis tähendab, et firma on enam kui maksejõuline.

Samas ei tähenda see, et firma kavatseks Unicreditile võla ära maksta. Nimelt on ettevõte vaidlustanud garantiikirja olemasolu, mille alusel sakslased võlga nõuavad.

Transcomi asi pidanuks olema kohtus juba ammu, kuid kuna ajutine haldur esitas aruande ettevõtte tegevuse kohta vaid mõni tund enne istungi algust, ei jõudnud kohus sellega tutvuda ning määras järgmise istungi ajaks 4. detsembri.

Rein Kilgi firmad

Alles jäänud

•    Ammende Villa

•    Pärnu Stividorid

•    Zelluloosi Kinnisvara

•    Pärnu Sadam

•    Green Window

Pankrotis

•    Lõuna Toiduainetööstuse AS, endise nimega Pere AS (tütarfirmad LT Pagar OÜ, Lihameister OÜ, Leivaeksport OÜ, Pere Restoranid AS, Pere Holding OÜ, Werol Tehased AS). Pere Restoranid haldas Pärnu kuursaali, Tartu Püssirohukeldrit ja Zum-Zumi

Pankrotistumas

•    Transcom Grupp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles