Juhte ei motiveerigi tulemustasud

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele nagu motiveeriks tippjuhte tulevikus saadav tulemustasu, eelistaks enamik juhte keerulisele ja hüpoteetilisele tulemustasule kunagi tulevikus hoopis kindlat, kuid väiksemat tasu kohe kätte.

Selline järeldus tuli välja PwC globaalsest tippjuhtide tulemustasude uuringust, mis hõlmas 1100 tippjuhti 43st riigist. Uuringust selgus, et keerulised tulemustasude süsteemid on kulukad ettevõtetele ja samas demotiveerivad juhtidele. Tippjuhid eelistavad ise lihtsust ja madalat riski.

Juhtide riskivalmidus nende endi töötasu osas on oluliselt madalam kui võiks arvata. Enamik neist eelistaks väiksemat tasu, mis on kindlalt fikseeritud, kui suuremat, ent ebakindlat tulemustasu. Nimelt ligi  2/3 juhtidest valiksid kasvõi väiksema, kuid lihtsatel ja arusaadavatel reeglitel põhineva tulemustasu ja loobuksid suuremast, kuid paljude muutujatega tulemustasust.

Ka diskonteerivad tippjuhid oma tulevikus saadavat preemiat oluliselt kõrgema määraga, kui oma äri finantsprojektsioonides rakendatakse. Võrdluses 90 tuhat dollarit kolme aasta pärast või 40 tuhat kohe, valiks valdav enamus viimase variandi.

Lisaks on uuringu andmetel tippjuhtide jaoks väga oluline tasu õiglus ehk see, et see poleks väiksem kui teistel sama positsiooni või valdkonna juhtidel. Samas ideaalse töökoha eest oldaks valmis loobuma keskmiselt veerandist palgast.

Eesti PwC ärinõustamisüksuse juht  Teet Tender  ütles, et kui uuringud seavad kahtluse alla levinud arvamuse, et edasilükatud boonus on sobiv vahend mõjutada tippjuhtide tulemuslikkust, oleks rumalus seda ignoreerida. «Tasustamissüsteem peab olema arusaadav ja oluline eelkõige nendele inimestele, kelle käitumist see peaks mõjutama – need on juhid ise. Lihtsad ja arusaadavad tasuskeemid on juhtidele väärtuslikumad ja ka omanikele odavamad,» sõnas ta.

Vaata uuringut siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles