Seeder: toetuste võimaliku ajutise vähenemise kompenseerimine võib tulla riigieelarvest

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles täna «Aasta Põllumees 2012» konverentsil, et Eesti ei saa teha järeleandmisi põllumajanduspoliitika arvelt, sest võrdsemad otsetoetused on kogu Eesti huvides.

Seederi sõnul on Euroopa Liidu probleemiks, et ühine põllumajanduspoliitika ei ole tänaseni EL laienemisega kohanenud.

«Ei olda kohanenud selle olukorraga ja ei olda valmis ühistel alustel käsitlema Euroopa Liitu sellisena nagu ta pärast laienemist peaks olema. Lahenduste leidmine on keeruline, aga ma olen siiski optimist – sammu me võrdsemate tingimuste suunas kindlasti astume.»

Põllumajandusminister rõhutas aga, et lisaks otsetoetuste võrdsustamisele tuleb rääkida ka otsetoetuste sisust.

«Praeguse süsteemi kohaselt kasutatakse otsetoetuste arvutamiseks referentsaastat, aga see tähendab, et me piltlikult öeldes sulgeme sektori 2009.aastasse ja teeme tunduvalt raskemaks uute tegijate turule tulemise,» rääkis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

«Ühine põllumajanduspoliitika on Euroopale vajalik, aga see vajab reforme ja siingi on meil vaja liitlasi. Oma nelja häälega ministrite nõukogus ei saa Eesti endale vastandamist lubada.»

«Kui läheb läbi Euroopa Komisjoni ettepanek, siis on küsimus selles, kuidas kompenseerida toetuste ajutine vähenemine 2014. ja 2015. aastal. Seda tuleks siis tõenäoliselt teha riigieelarvest – hariduse, sotsiaalhoolekande, kultuuri rahastamise arvelt,» rääkis Seeder.

«Nii et Euroopa Liidu eelarveläbirääkimistel tuleb meil lähtuda kogu Eesti huvidest ja mitte teha järeleandmisi ühise põllumajanduspoliitika arvelt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles