Tallinna uute trammide suurhanke võitis Hispaania firma CAF

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania firma CAF tramm, mis sõidab Edinburgis.
Hispaania firma CAF tramm, mis sõidab Edinburgis. Foto: CAF

Tallinna ühistranspordifirma Tallinna Linnatranspordi AS-i riigihanke uute trammide ostmiseks trammiliinile number 4 võitis Hispaania firma Construcciones y Axiliar de Ferrocariles S.A (CAF).

Varasema info põhjal esitasid lisaks CAF-ile hankele pakkumise ka Šveitsi-Saksa ühispakkujad Stadler Bussnang AG/Stadler Pankow GmbH.

Antud hanke näol oli tegemist rahvusvahelise hankega eeldatava maksumusega 44,25 miljonit eurot, mille eest sooviti saada vähemalt 15 uut trammi ja terve rida eriotstarbelisi seadmeid koos tarkvaraga. Tarnija peab koolitama ka trammijuhid ja hooldemeeskonna.

Hanketeate kohaselt peavad uued trammid olema liigendtrammid, mis on vähemalt 70 protsendi ulatuses madala põrandaga. Trammi kere lubatav maksimaalne laius on 2,3 meetrit ja pikkus 27–33 meetrit. Trammi maksimaalne lubatav täismass võib olla kuni 70 tonni arvestusega kaheksa inimest ruutmeetri kohta. Optsioonina on võimalus osta veel täiendavalt 15 trammi.

Uued kaasaegsed trammid ostetakse Tallinna Linnatranspordi teatel riigi kasutamata saastekvootide müügist saadava tulu arvelt, mis suunatakase keskkonnasõbralikesse projektidesse. Trammid saabuvad Tallinnasse 32 kuu jooksul alates lepingu jõustumisest, sealjuures esimene tramm 21 kuud pärast lepingu sõlmimist.

Uued, viieukselised liigendtrammid on senistega võrreldes parema mahutavusega ja võimaldavad teenindada suuremat hulka sõitjaid. Sõitjasõbralikkuse ja mugavuse parandamiseks on trammide reisijasalong varustatud kliimaseadmega. Uued trammid on varustatud kaasaegsete pidurdusenergia salvestusseadmetega, mis kasutavad ära trammi pidurdamisel vabanevat energiat ja võimaldavad selle tulemusena võrgust tarbitava energia kokkuhoidu.

Hankelepingu sõlmimise orienteeriv aeg on varasema info põhjal 15. november.

Uute trammide liiniletoomiseks rekonstrueeritakse ka trammiliini number 4 Ülemiste-Tondi-Ülemiste infrastruktuur: uuendatakse trammitee ja alajaamad. Vastavat hanget valmistab Tallinna Linnatransport praegu ette.

Trammiliini taristu uuendatakse ettevõtte teatel Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi elukeskkonna arendamise rakenduskava säästva transpordi arendamise meetme vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles