Norra pensionifond siirdub tubakast keskkonnakaitsesse

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philip Morrise toodetavad Marlboro sigaretid
Philip Morrise toodetavad Marlboro sigaretid Foto: AP / Scanpix

Norra riiklik pensionifond otsustas lõpetada investeeringud tubakafirmadesse, panustades edaspidi keskkonda ja kliimamuutuse vähendamisesse.


Fondi mustas nimekirjas on teiste hulgas British American Tobacco, US Group Philip Morris, Britain's Imperial Tobacco ja Japan Tobacco, vahendas YLE.



Riiklikule pensionifondile kuulub praegu 0,5 kuni 1,3 protsenti eelpoolmainitud firmadest.



Otsuse taga on Norra valitsuse eetilised soovitused, mis keelavad ära investeeringud eriti ebainimlikesse kohtadesse.

Varem on ebasoovitavateks nimetatud relvatööstusi ja firmasid, mis on seotud inimõiguste rikkumise, korruptsiooni ning keskkonna saastamisega.

Fondi mustas nimekirjas on tööstuskontsern Boeing ja maailma suurim jaemüügikett Wal-Mart, mida süüdistatakse töötajate inimõiguste rikkumises.

Rahandusminister Kristin Halvorseni sõnul suunatakse tulevikus oluline osa investeeringutest võitlusesse kliimamuutusega.

Järgmise viie aasta jooksul plaanitakse paigutada 20 miljardit Norra krooni tehnoloogiasse, mis mõjutab kliimat positiivselt.

Norra riiklikule pensionifondile kuulub üle kogu maailma 8000 firma aktsiaid. Tegemist on ühe maailma suurima investeerijaga.

Näiteks eelmise aasta lõpu seisuga oli fondi maht enam kui 250 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles