Tööjõuturult on kadunud Haapsalu linnatäis noori töötajaid

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu raudteejaam.
Haapsalu raudteejaam. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Rahvaloenduse andmeil on tööealiste arv vähenenud 36 000 inimese võrra ja kõige enam on vähenenud noorte töötajate arv, keda on tööturul lausa 11 000 vähem kui aasta tagasi.

«Suurem vähenemine just parimas tööeas inimeste arvus ja see on negatiivne uudis pikaajalise arengu kontekstis, sest see grupp inimesi on tööjõuturul kõige aktiivsem,» ütles Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar tänasel tööjõuturu ülevaate esitlusel. «Samas ei anna tööealise elanikkonna vähenemine end veel tunda, sest inimeste tööturul osalemine on viimasel ajal kasvanud.»

Soosaar ütles, et mõnevõrra leevendab rahvastiku vähenemise mõju ka edasine pensioniea tõstmine alates 2016. aastast, kuid pikemas perspektiivis ei suuda vanemaealised töötajad siiski noori asendada.

Ülevaatest selgub, et Eesti-siseselt suurenevad regionaalsed erinevused tööjõus osalemises. Harjumaal on inimesed kõige aktiivsemad ja erinevus kogu ülejäänud Eestiga on siin lausa 10 protsendipunkti. «Eesti-siseselt rändavad inimesed mujalt Harjumaale tööle ja need inimesed, kes on passiivsemad, on ka paiksemad,» ütles Soosaar.

Eesti töötusemäär oli selle aasta esimesel poolaastal 10,2 protsenti ja see on Euroopa Liidu kontekstis keskmisest madalam. Soosaare sõnul ei tekita selline töötusemäär veel survet palgatõusule. Samas tõi ta ka välja, et heitunud inimeste arv ei ole kasvanud, kuid üldiselt on pikaajalisi töötuid palju ning nende osakaal töötutest on suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles