Kohus mõistis S&P investorite petmises süüdi

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Standard & Poor's.
Standard & Poor's. Foto: SCANPIX

Austraalia föderaalkohtu otsuse kohaselt on reitinguagentuur Standard & Poors (S&P) süüdi selles, et eksitas 2006. aastal investoreid.

Mullu oktoobris andsid 12 Austraalia linna reitinguagentuuri kohtusse, süüdistades agentuuri, et viimane oli neid petnud, andes kõrgeima järgu ehk AAA reitingu 2006. aastal ostetud võlapaberitele Constant Proportion Debt Obligation (CPDO), vahendab lenta.ru.

S&P analüütikud kinnitasid, et nende võlapaberite väärtuse kaotamise risk on alla ühe protsendi. Tegelikult kaotasid võlapaberid mõne kuu pärast 90 protsenti oma väärtusest ning omavalitsused kaotasid 16,6 miljonit dollarit.

Austraalia kohus otsustas, et võlapaberitele kõrgeima investeerimisjärgu omistamine oli pettus. Kohtunik Jane Jagot otsustas, et CPDO emissiooni korraldanud Hollandi pank ABN Amro oli S&P reitinguotsusest huvitatud. Samuti kinnitas kohus, et omavalitsused said võlapaberite emissiooni korraldaja ja reitinguagentuuri tegevusest kahju üle 31 miljoni dollari.

S&P oma süüd ei tunnista ja lubab otsuse edasi kaevata.

Austraalia kohtu otsus on esimene kord, mil reitinguagentuur sihilikult liigkõrge reitingu kinnitamises ja sellega investorite eksitamises süüdi mõistetakse. Nagu kirjutab Briti majandusleht Financial Times, saab sellest pöördepunkt ka Euroopas analoogsete kohtuasjade jaoks.

Reitinguagentuuride tegevust väärtpaberite reitingute tõstmisel hinnatakse ka üheks 2008. aasta finantskriisi põhjuseks. Siis muutusid paljud reitinguagentuuridelt kõrgeima AAA reitingu saanud väärpaberid lühikese ajaga väärtusetuks. Selle tulemusena kaotasid paljud investorid oma rahapaigutuse ja pankrotistusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles