Briti minister: meil läheks väljaspool ELi väga hästi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Duncan Smith.
Duncan Smith. Foto: SCANPIX

Suurbritannia tööhõiveminister Iain Duncan Smith ütles BBC vahendusel, et saareriik saaks hakkama ka väljaspool Euroopa Liitu ja ühisturgu, viidates kaubandusmahu kasvule partneritega väljaspool Euroopat.

Tegemist on kõige kõrgema valitsusametnikuga, kes avalikult EList lahkumise teema üles on võtnud.

Duncan Smith ütles: «Pole kahtlust, et avalik arvamus ja seisukohad partei sees on Euroopa küsimuses dramaatiliselt muutunud.»

Küsimuse peale, kas Britannia saaks väljaspool liitu hakkama, ütles minister: «Ma olen Suurbritannia suhtes optimist. Me oleme Euroopa Liidu liige ja sellel on omad eelised, aga me peame jõudma selgusele, mis sellest asjast saab. Kuid me oleme juba tegija maailma kaubandusareenil, palju suuremal määral kui ükski teine Euroopa riik.»

«Meil on head kaubandussuhted Euroopas, aga me võime olla ka fantastiline partner globaalkaubanduses,» lisas ta.

Samal ajal valitseb Briti poliitilisel maastikul pinev olukord: 53 toori mässulist lõid kampa leiboristidega ja hääletasid läbi nõudmise, et peaminister David Cameron taotleks Brüsseli tippkohtumisel ELi eelarve kärpimist – mitte üksnes külmutamist, nagu viimane ette oli pannud.

Haprasti võb Cameronil minna ka homme, kui parlamendiliikmed hääletavad Euroopa pangandusliidu toetamise üle. Mässulised eesotsas Bill Cashiga on esitanud ettepaneku mitte nõustuda pangandusliiduga, kui esmalt ei vaadata üle Euroopa Liidu lepinguid.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles