Eesti majandususaldus langes oktoobris jätkuvalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti majandususalduses on languses. Rahvas Pärnu turul.
Eesti majandususalduses on languses. Rahvas Pärnu turul. Foto: Eno-Gerrit Link

Euroopa Komisjoni andmeil oli Eesti majandususaldusindeks oktoobris 100,1 punkti, mis on 0,5 punkti vähem kui septembris ja veel napilt üle ajaloolise keskmise.

Kindlustunne tõusis sesoonselt silutud andmetel Eestis viimase kuuga kaubandus-, teenidus- ja ehitussektoris ning langes tarbijatel ja tööstussektoris, teatas Eesti konjunktuuriinstituut.

Euroopa Liidus tervikuna püsis oktoobris majandususaldus septembri tasemel ja indeksi näit oli 86,2 punkti. Euroopa suurriikidest teatasid olukorra halvenemisest Saksamaa, Prantsusmaa ja Poola, kus indeks langes vastavalt 1,4 punkti, 1,8 punkti ja 2,8 punkti.

Euroopa Liidu 27 riigist langes majandususaldus 19 riigis, Leedus ei muutunud ja majandususaldus tõusis seitsmes riigis. Kõige enam tõusis majandususaldus Suurbritannias.

Oktoobris oli majandususaldus üle ajaloolise keskmise veel vaid Eestis ja Lätis.

Saksamaa majandususaldus on nüüd olnud languses kaheksa kuud järjest.

Vähim oli kindlustunne majanduse tuleviku suhtes oktoobris Küprosel, Portugalis, Kreekas ja Sloveenias.

Eestile oluliste ekspordimaade majandususaldus oli kõrgem Euroopa Liidu keskmisest, kuid samuti langutrendil. Nii langes majandususaldus Lätis kuuga 0,1 punkti 104,2 punktini, Rootsis langes see 2,8 punkti 97,2 punktini ja Soomes 2,1 punkti 89,6 punktini.

Majandususaldusindeks on Euroopa Komisjoni avaldatav töötleva tööstuse, jaekaubanduse, ehituse, teeninduse ja tarbijate sesoonselt silutud kindlustunde indikaatorite koondnäitaja. Majandususaldusindeksi pikaajaliseks keskmiseks väärtuseks on 100 punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles