Mahetootjad nõuannete eest maksta ei taha

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesi on nõutud mahetoode.
Mesi on nõutud mahetoode. Foto: Sille Annuk / Postimees

Lähiaastatel suureneb mahesektoris nõuandevajadus, ent tootjate valmidus nõuannete eest tasuda jääb madalaks.

Põllumajandusministeeriumi uuringust selgus, et aastatel 2010-2012 oli nõuandeid kasutanud 55 protsenti mahetootjatest, 23 protsenti ei olnud professionaalset nõuannet kasutanud, kuid oleks seda vajanud ning 22 protsenti ei vajanud ega kasutanud nõuandeteenust.

Saadud nõuanne oli kvaliteetne, sest 72 protsenti seda kasutanutest rakendas soovitusi täielikult või suures osas. Mahetootjate rahulolu nõustajate tööga oli kõrge: 5 palli skaalal oli keskmine rahulolu hinnang 4,3 palli. Nõustamine andis eelkõige kindlust ja julgust tegutsemiseks ning mõjutas ka majandustulemusi. 

Mahesektori hinnangul saaks nõuandega abiks olla eelkõige mahetoodangu turustamise ja selle hinnakujunduse, tootmise ja töötlemisega seonduvate arengutakistuste, toetustaotluste tingimuste ja dokumentide täitmise ning seadusandlusega seotud küsimustes.

Mahetootjate valmidus nõuandeteenuse eest tasuda on aga pigem madal: kolmandik oleks nõus tasuma nõuandeteenuse eest aastas (toetuseta) kuni 50 eurot, viiendik 51-100 eurot, kuuendik üle 100 euro. Enam kui neljandik mahetootjatest ei maksaks nõuandeteenuse eest midagi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles