Kreekas plahvatas «Lagarde'i nimekirja» pomm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi president Christine Lagarde.
IMFi president Christine Lagarde. Foto: SCANPIX.

Kreeka prokuratuur tegi parlamendile ülesandeks välja selgitada, miks endised rahandusministrid ei võtnud sihikule 2000 potentsiaalset maksupetturit, kellel nn «Lagarde’i nimekirja» järgi olid pangaarved Šveitsis.

Õiguseksperdid usuvad, et nii Giorgios Papaconstantinou kui tema mantlipärija Evangelos Venizelos – rahandusministrid alates 2009. aasta septembrist kuni käesoleva aasta juunini – võivad saada süüdistuse kriminaalses hooletuses, kui parlament nad kohtu alla annab.

Finantsasjade prokuröri Gregoris Peponise pöördumine tuli samal päeval, kui nimekirja avaldanud uuriv ajakirjanik Costas Vaxevanis vabastati andmekaitse rikkumise süüdistustest.

Vaxevanis, kes avaldas nimekirja oma ajakirjas Hot Doc, kinnitas, et tegutses avalikkuse huvides.

Kohtusaalis viibinud ajakirjanikud ja teised toetajad juubeldasid, kui süüasja arutanud kohtunik Maria Volika teatas: «Te olete süütu.»

Juhtum on toonud kaasa terava kriitika Kreeka kohtusüsteemi aadressil.

«Selle asemel, et maksupettureid arreteerida, võeti vahi alla nende nimed avaldanud ajakirjanik,» ütles Edinburghi ülikooli õigusteaduste ja rahandusprofessor Emilios Avgoleas. «See meenutab meile, et korrumpeerunud režiimid kõikjal maailmas suruvad maha sõnavabadust ja teenivad teatud ringkondade huve.»

Papaconstantinou sai IMFi juhilt Christine Lagarde’ilt salvestise kreeka kodanikest hoiustajate nimedega aastal 2010, kuid ta ei andnud Kreeka finantspolitseile korraldust olukorda uurida. Ta ütles, et nimekiri «kadus pärast ära». Ka Venizelos, kes ministeeriumi 2011. aastal üle võttis, jättis asja soiku.

Praegune rahandusminister Yannis Stournaras ütles eile parlamendi ees, et ametisse astudes ei leidnud ta nimekirja kusagilt: «See on järjekordne nimekiri, mis aitab meil maksupetturlusega rinda pista... Mu ametnikud ütlesid mulle, et nad ei suutnud seda leida.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles