Estonian Airi töötajad ootavad lahendust

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Augustis teatas Estonian Air­i tollane juht Tero Taskila, et juhatus otsustas lõpetada pilootide ja salongipersonali kollektiivlepingu, kuna see ei vastanud enam turuolukorrale.

Tegemist oli juhatuse voliga, kuna lepingu võib viimane üles öelda iga kell.

Kollektiivleping on dokument, mis paneb paika mainitud teenistujate puhke- ja tööaja ning pilootide vanemusjärjestuse. See reguleerib, kuidas inimene karjääriredelil edeneb ehk kellele milline pakkumine tehakse. Kui tööjõudu otsustatakse vähendada, määrab see, mis järjekorras seda tehakse. Lisaks muidugi on selles kirjas töötajate palgaskaala ning selle muutmise tingimused.

Estonian Airi nõukogu liige Erkki Raasuke selgitas, et firmal polnud pretensioone kollektiivlepingule tervikuna, vaid osale seal leiduvatele punktidele.

«Nõukogu seisukoht oli, et ei saa edasi minna tööd pärssivatel tingimustel,» ütles Raasuke.

Ent kollektiivleping ei lõppenud automaatselt augustis, vaid kestab ülesütlemise ajast veel kuus kuud. See tähendab, et kollektiivleping kaotab kehtivuse veebruaris.

Nüüd tahavad ametiühingud hakata pidama uusi läbirääkimisi uue lepingu sõlmimiseks.

Liinilendurite ametiühingu juhatuse esimehe Rauno Menningu sõnul on pilootidel lähiajal plaanis korraldada koosolek, kus otsustatakse edasised sammud.

Mida täpselt seal arutatakse, ei nõustunud Menning ütlema. Musta pesu avalik pesemine võib kahjustada läbirääkimisi ning kui saavutatakse mõlemat poolt rahuldav kokkulepe, pole firma ega niigi kõrge palga kuvandiga pilootide mainet mõtet määrida.

Küsimusele, kas kõne alla võib tulla lendamise lõpetamine ehk streik, kui firma piisavalt vastu ei tule, Menning vastata ei tahtnud. Kuid see on üks reaalne võimalus.

«Ma ei välistaks siinkohal midagi,» märkis Estonian Airi üle-eelmine juhatuse esimees Andrus Aljas, kes on ametiühingute hingeeluga lähedalt kokku puutunud.

«Praegu on natuke patiseis,» jäi skeptiliseks ka stjuardesside ja stjuuardite ametiühingu juhatuse liige Veiko Vaga. «Firmal vahetus juhatus. Väga raske öelda, kelle poole peaksime pöörduma. Vaadates, kui kaua eelmisel juhatusel võttis aega, et end asjaga kurssi viia, ei oska öelda, kas õnnestub kiiresti lahendus leida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles