Valitsus saatis riigikogule keskkonnatasude seaduse muutmise

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevandus
Kaevandus Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Rahandusministeerium teatas, et valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks üleriigilise tähtsusega maardlatest laekuva kaevandamisõiguse tasu ja sellega seotud vee erikasutuse tasu jaotuse muutmise.

Keskkonnatasude seaduse muutmise eelnõuga vähendatakse üleriigilise tähtsusega maardlatest otse kohalikule omavalitsusele laekuvate keskkonnatasude osakaalu.

Sellistes maardlates kaevandamise keskkonnamõju on laiem ühe omavalitsuse piiridest ja tasu laekumine hakkab ministeeriumi hinnangul nüüd ühtlasemalt jagunema.

Üleriigilise tähtsusega maardla asukohaga omavalitsusele hakkab järgmisest aastast laekuma 25 protsenti 2011. aastal kehtinud tasude määrast. Järgneva nelja aasta jooksul kompenseeritakse omavalitsustele osaliselt tasu määra vähenemine.

Omavalitsuste tulubaas sellega ei vähene. Kaevandamisõiguse tasu ja sellega seotud vee erikasutuse tasu osa vähendamisest vabanev raha suunatakse riigieelarvega tasandusfondi kaudu tagasi omavalitsustele. Muudatus tagab ka üleriigilise tähtsusega kaevandustega omavalitsustele stabiilse tulubaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles