Kuidas saada oma ettevõttest maksuvabalt raha kätte?

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Kähari
Viljar Kähari Foto: pwc.com

Küsimus raamatupidamisfoorumist rmp.ee: kuidas ma saan firma arvelt makse makstama enda arvele raha saata? Kas endale laenu võib anda?

Sellele igihaljale küsimusele on mitu vastust, kuid erinevalt üldlevinud soovitustest  kombineerida juurde majanduskulusid ja kviitungeid või võtta raha firmast välja laenuna, siis tegelikult nii küll teha ei tohi, selgitas PwC Legali vandeadvokaat Viljar Kähari PwC raamatupidamise- ja maksukonverentsil.

Äriühing ei tohi anda laenu juhatuse või nõukogu liikmetele, osanikele või aktsionäridele, oma emaettevõtte osanikele ega ka enda osade või aktsiate ostmiseks. Küll aga võib ettevõte anda laenu oma töötajatele.

Samamoodi ei tohi ettevõte ka tagada omanike ja eelnevalt nimetatud teiste isikute laenusid. Kähari ütles, et ta on selliseid juhtumeid praktikas tegelikult väga palju kohanud, kus just nii on toimitud. Kontsernisiseselt võivad ettevõtted üksteisele laene anda, kuid on kaks piirangut: laenu andmine ei tohi kahjustada ühingu majanduslikku seisundit ega võlausaldajate huve.

Kähari sõnul on soovitav laenuleping korralikult ja kirjalikult vormistada, kuid ettevõtete grupisiseselt on tihti ka nii, et lepingut pole, on vaid raha ülekanded. Laen võib olla intressiga või intressivaba, samuti võib maksmata arved vormistada laenuks.

Kähari sõnul on tehing tühine, kui laenukeelu sätet on rikutud. Sellisel juhul tuleb laenusaajal see koos intressidega firmasse tagasi kanda. Kui siiski laenukeelu sätet rikutakse, siis millised on riskid? Kähari sõnul on kõige suurem ja tegelikult ainus risk maksurisk. Suuremate ettevõtete puhul võib taolistele tehingutele audiitor tähelepanu juhtida ning märkustega järeldusotsuse tõttu võib ettevõte sattuda avalikkuse negatiivse tähelepanu alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles