Cameron sai valitsusajal esmakordselt parlamendihääletusel lüüa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron.
Suurbritannia peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron sai kolmapäeval parlamendis oma ametiaja esimese lüüasaamise osaliseks, kui tema vastu mässavad konservatiividest saadikud toetasid leiboristide ettepanekut Euroopa Liidu (EL) eelarvet kärpida.

Alamkoda kiitis ettepaneku järgmisel nädalal Brüsselis arutlusele tulevat EL-i eelarvet kärpida heaks häältega 307-294. Tegemist ei ole valitsuse jaoks siduva hääletusega, kuid kujutab endast hoopi konservatiivide ja liberaaldemokraatide koalitsioonivalitsusele.

Hääletuse läbis konservatiivide mässulise tiiva koostatud eelnõu, mis nõuab EL-i eelarve tegelikku kärpimist olukorras, kus liikmesriigid on sunnitud kokkuhoiumeetmeid rakendama.

Peaminister lootis mässu ära hoida sellega, et ähvardas vetostada EL-i eelarve, mille kulutuste kasv peaks inflatsiooni ületama. See ei õnnestunud ning Cameroni tahet trotsides toetas 53 konservatiivi leiboristide ettepanekut EL-i eelarvekulude kärpimiseks.

Cameron pidas kolmapäeval alamkojas maha tulise sõnavahetuse leiboristide liidri Ed Milibandiga, süüdistades viimast täielikus oportunismis, sest Miliband oli toetanud sammu, mis on eelkõige südamelähedane euroskeptilistele konservatiividele.

Peaminister püüdis oma erakonnakaaslasi veenda, et parim, mida Suurbritannia võiks novembrikuisel EL-i tippkohtumisel realistlikult saavutada, on eelarvekulude külmutamine, sest enamik liikmesriike toetavad eelarve suurendamist.

«Minu valitsus on võtnud kõige karmima seisukoha EL-i eelarve suhtes alates ajast, mil me liiduga ühinesime,» ütles alamkoja saadikutele Cameron, kes on valmis eelarvet vetostama, kui selle väljapakutud variant ei vasta briti huvidele.

Kui liikmesriigid novembris EL-i eelarveraamistiku aastateks 2014-2020 heaks ei kiida, peab liit toimima iga-aastaste eelarvete põhiselt.

Välisminister William Hague'i sõnul on valitsus alamkoja saadikute sõnu kuulnud, kuid ei muuda oma seisukohta, sest see arusaam, millest valitsus juhindub on piisavalt karm ning võtab arvesse briti maksumaksjate huve.

«Kui valitsus tuleb tagasi millegi vähemaga kui eelarvekärbe, ei läbi see parlamenti,» lubas erakonnadistsipliini rikkunud konservatiiv Mark Reckless.

Teine euroskeptikust konservatiiv Peter Bone nimetas hääletustulemust tähelepanuväärseks võiduks, lisades, et saadikud tundsid tohutut survet valitsuse soovide kohaselt hääletada.

Paljud euroskeptikud nõuavad Suurbritannia EL-i liikmelisuse teemalist rahvahääletust. Peaminister Cameron ei ole seda toetanud, küll aga võib ta rahvahääletuse korraldada selleks, et paluda rahva arvamust plaanile Suurbritannia ja EL-i suhet ajakohastada.

Euroopa Komisjon on välja öelnud, et eelistab 1,03 triljoni euro suurust eelarvet, mis on viie protsendi võrra suurem kui ühenduse eelarveraamistikus aastatel 2007-2013. Vähemalt seitse riiki pole niisuguse eelarvekasvuga nõus. EL-i praegune eesistuja Küpros tegi teisipäeval ettepaneku 50 miljardi euro suuruseks kärpeks, mille Komisjon tagasi lükkas.

Suurbritannia seisukohaga on ühinenud Saksamaa ja Prantsusmaa, kelle hinnangul ei saa liit eelarvet riikide säästumeetmete tingimustes kasvatada. Prantsusmaa ja Saksamaa soovivad EL-i eelarvet 100 miljardi euro ulatuses kärpida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles