Varsti saadavad apteegid ravimeid koju postipakiga

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postipakid.



at/Foto:ANDRES TEISS
Postipakid. at/Foto:ANDRES TEISS Foto: Andres Teiss/Postimees

Sotsiaalministeeriumil on valmis seadusemuudatus, mis lubab apteekidel hakata ravimeid müüma neti ja posti teel, kuid see võimalus ei  laiene narkootilistele ja psühhotroopsetele ainetele, anaboolsetele steroididele ning täisverele.

«Sellise muudatuse mõte on tegelikult juba paari aasta vanune. Kuid kuna selgus, et Euroopa Komisjon on ette valmistamas direktiivi eelnõud, millega sätestatakse teatavad ühised nõuded ravimite kaugmüügile ning kuna ükski ettevõtja aktiivset huvi ravimite kaugmüügi pakkumise vastu üles ei näidanud, koostasime eelnõu ajaks, mil tuleb muuhulgas sedasama teemat puudutav direktiiv Eesti õigusesse üle võtta,» tunnistas sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juhataja Dagmar Rüütel.

Seadusemuudatuse kohaselt saavad ravimite kaugmüügi õiguse kõik apteegid, mis selleks taotluse esitavad ja selleks sätestatud kaugmüügi nõuded suudavad täita. Ravimite kaugmüügi õigus kantakse apteegi tegevusloale.

Narkootilisi aineid ja verd müüa ei lubata

Rüütli sõnul ei ole eelnõu kohaselt kaugmüügi teel lubatud müüa narkootilisi ja psühhotroopseid aineid, anaboolseid steroide, täisverd ja verekomponente, rakke ja kudesid meditsiiniliseks kasutamiseks ning uudseid ravimeid.

Senist ravimite kaugmüügi keeldu põhjendas ametnik sellega, et ravimite kaugmüügi ja posti teel tarnimise üle on oluliselt raskem järele valvata, mis suurendab ravimite ohutusega seotud riske. «Peame oluliseks asjaolu, et nüüdseks on täielikult kasutusse rakendatud digiretsept, mis suurendab retseptiravimite kaugmüügi turvalisust,» lisas ta.

Vahet pole kas leti tagant või postipakiga

Ravimite kaugmüügi tellimusi võtab vastu ja saadetiste kättetoimetamise eest vastutab apteek. «Ravimite väljastamise nõuded on küllaltki sarnased sõltumata sellest, kas apteeker väljastab ravimeid leti taga seisvale isikule või interneti teel tellivale isikule, näiteks retseptiravimi väljastamiseks peab olema tuvastatud isiku õigus arsti poolt väljakirjutatud ravimit saada,» rõhutas Rüütel.

Ta lisas, et olulised andmed ravimite kohaletoimetamiseks tuleb märkida ravimite transpordipakendile või sellega kaasasolevale saatedokumendile ning saadetis tuleb adressaadile või tema esindajale üle anda allkirja vastu või muu isikusamasuse tuvastamist võimaldava tunnuse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles