Pangaliit analüüsib hüpoteekvõlakirjade turule toomise võimalusi

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara. Pilt on illustratiivne.
Kinnisvara. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Pangaliidu juhatuse korralisel töökoosolekul vaeti eile hüpoteekvõlakirjade turule toomise võimalusi, mille eesmärk on eluasemelaenuturu mitmekesisem rahastamine ja uute kohalike finantsinstrumentide loomine.

«Liidu liikmespangad on ühisel nõul, et esimese sammuna on vaja põhjalikult läbi kaaluda hüpoteekvõlakirjade turule toomise majanduslik ja õiguslik mõju,» võttis liidu tegevdirektor Katrin Talihärm arutatu kokku.

Talihärmi sõnul otsustati liidu juurde moodustada töörühm analüüsi tegemiseks, mille tulemusel otsustatakse, kas uute Euroopa Liidu finantsregulatsioonide valguses on hüpoteekvõlakirjade turule toomine pankade jaoks huvipakkuv.

Pangaliit annab lähemaid kommentaare hüpoteekvõlakirjade turule toomise idee kohta pärast analüüsi valmimist. Töögrupi esialgset  kokkuvõtet ootab juhatus 2013. aasta kevadel.

Hüpoteekvõlakiri on võlakiri, mille tagatis on kinnisvara. Hüpoteekvõlakirju saab väljastada, konverteerides kinnisvaraga tagatud hüpoteeklaene võlakirjadeks. Hüpoteekvõlakirja emitent kannab laenuvõtjate krediidiriski ja investor võtab intressiriski ning riski, et laenuvõtja täidab tähtaegselt oma laenukohustuse. Hüpoteekvõlakirjade pakkumine Eestis eeldab uut seadust ja olemasolevate õigusaktide muutmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles