Läti peaminister: Baltimaad jäävad LNG terminalist ilma

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

ELi toetusel rajatav veeldatud maagaasi (LNG) terminal ei tule tõenäoliselt üldsegi Baltimaadesse, vaid hoopis Soome.

Nagu ütles pärast kohtumist Põhja- ja Baltimaade liidritega Läti peaminister Valdis Dombrovskis, libiseb 500 miljoni eurone projekt, mille pärast Leedu, Läti ja Eesti aktiivselt võitlesid, käest ära.

Nagu kirjutab Dienas Bizness, ei võetud terminali Baltimaades kunagi kui äriprojekti – peamiselt lähtuti soovist vähendada energiasõltuvust Venemaast. Samas oleks sedalaadi hiigelprojektist lõiganud kasu ka ehitussektor.

Kahjuks läks nii, et sel ajal kui Baltimaad «magusa» projekti pärast tülitsesid, ilmus välja teisi soovijaid.

«Ei ole mõtet endale tuhka pähe raputada, nagu lätlastele omane, ning väita, et me kaotasime midagi, mida meil tegelikult iial polnudki,» ütles Läti majandusminister Daniels Pavljuts.

Pavljutsi sõnutsi muutis Soome huvi radikaalselt projekti rõhuasetusi ja parameetreid.

«Eks uus olukord soosib rohkem Eestit. Aga kõige tähtsam on, et piirkonda tuleb alternatiivne gaas konkurentsivõimeliste hindadega, aidates luua reaalselt toimivat gaasiturgu. Ja isegi kui hinnad ei lange, on vähemalt allikate vahel võimalik valida.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles