Hiina firmad hädas maksmata arvetega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: SCANPIX

Hiina börsifirmad kogesid kolmandas kvartalis maksmata arvete teravat kasvu – märk majanduse aeglustumise mõjust ettevõtete bilansile.

Maksmata arvete hulga kasvu aastatagusega kõrvutades on kogenud vähemalt 66 protsenti Hiina börsiettevõtetest, näitab S&P Capital IQ andmebaas.

Tänavu kasvab Hiina majandus ilmselt 8 protsenti, mis on kümnendi aeglaseim tempo.

Rahvusvaheliste standardite järgi on kasv ikkagi väga kiire, kuid paljud firmad on teinud oma investeeringud lähtuvalt kahekohalistest kasvuprotsendi numbritest – ning maksmata arvete terav kasv osutab sellele, et isegi kerge aeglustumine on tabanud neid ootamatult.

Kõige hapramas seisus on ettevõtted, mis on seotud ehitus- ja infrastruktuurisektoritega, sealhulgas masinaehitajad, terasetootjad ning söe- ja tsemendifirmad.

Nii kasvas maailma suuruselt üheksanda masinaehitaja Sany Heavy maksmata arvete hulk aastaga 83 protsenti, Shanghai börsil noteeritud First Tractori omad aga aasta algusega võrreldes 169 protsenti.

GaveKal Dragonomicsi analüütiku Janet Zhangi sõnutsi ei taha mõned firmad tootmist vähendada ning nad «toodavad ja müüvad asju isegi siis, kui ostjad ei suuda maksta».

Väga visad tootmist kärpima on olnud ka Hiina metallitootjad ja söekaevandajad. Suurimate terase- ja vasetootjate Baosteeli ja Jiangxi Copperi tasumata arvete hulk on aasta algusest tõsunud vastavalt 52 ja 66 protsenti.

Ettevõtete vaevadest hoolimata näib Hiina pankade olukord olevat hea, esimese poolaasta lõpu seisuga oli halbade laenude osakaal pangandussektoris vaid 0,9 protsenti.

Enamikes pankades võib aga täheldada maksetähtaegade ületamiste kerget kasvu. Ühtlasi usuvad paljud analüütikud ja investorid, et pangad varjavad tõsisemaid hädasid, paigutades halbu laenusid väljapoole bilanssi või neid lihtsalt pikendades.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles